Online petíció indult Johannis Károly-díjával szemben

A CitizenGo kétezer aláírást akar összegyűjteni a román államfő magyarellenes kirohanására válaszul.

Magyar Nemzet
2020. 05. 22. 11:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy-kát nap leforgása alatt több mint 1600-an írták alá azt az állampolgári kezdeményezést, amely megakadályozná, hogy Klaus Johannis román államfő megkaphassa a Károly-díjat. A CitizenGo platformon indított kampány kétezer támogatót toboroz, a kezdeményezők így tiltakoznának a román elnök kitüntetése ellen.

http://www.citizengo.org/hu/179611-kerjuk-vonjak-vissza-klaus-iohannis-jeloleset-az-idei-nagy-karoly-dijra

A díjat ajándékozó német szervezet, az Internationaler Karlspreis zu Aachen alapítvány a „méltányosság, a kisebbségek védelme és a kulturális sokszínűség támogatása” miatt adományozná a kitüntetést Johannisnak, ami a román elnök magyarellenes kirohanásai tükrében visszás. – Sajnos a díj odaítélése óta eltelt időszakban bebizonyosodott, hogy nemhogy nagyon, de egyáltalán nem támogatja a kisebbségeket és a sokszínűséget, hanem a múlt század legsötétebb nacionalista irányzatait követi, így méltatlanná vált egy olyan díjra, melynek korábban II. János Pál és Ferenc pápa is kitüntetettje volt –olvasható a petícióban. Hozzáteszik, a román elnök televíziós beszédében nyíltan kisebbségellenes nézeteinek adott hangot, elutasítva a kisebbségi autonómia minden formáját.

A Magyar Nemzet az elmúlt napokban több cikket közölt

https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-jarvanyhelyzet-miatt-maradt-el-johannis-dijatadoja-8146334/

a Johannist hetek óta övező botrányról. Az ügy előzménye, hogy április végén a bukaresti parlament kifutott a törvénykezési határidőből, így nem tudta megfosztani a Székelyföldet autonómiastátuszától. A politikailag mindig korrekt, számos nyugat-európai vezető támogatását élvező román államfő azonban egy televíziós nyilatkozatában elragadtatta magát: a kormány szocialista ellenzéke, a PSD „a parlament titkos irodáiban azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak”. Az államfő televíziós nyilatkozatában észbontónak találta, hogy hová jutott a PSD, és milyen megállapodások köttetnek a román parlamentben. – Vajon mit ígért Orbán Viktor, a budapesti vezető cserébe ezért a megegyezésért? – tette fel a szónoki kérdést a párt vezetésének Johannis, előtte magyarul köszönve Jó napot!-tal.

A nyilatkozatot az erdélyi magyar szervezetek, a magyar kormány és az ellenzéki pártok egyhangú tiltakozása követte, de a romániai diszkriminációellenes tanács is megbírságolta az államfőt. Ilyen körülmények között kapta volna meg a Károly-díjat Johannis az „európai értékek képviseletében felmutatott érdemeiért”. A koronavírus-járvány miatt azonban a csütörtökre tervezett eseményt elhalasztották, így most várhatóan őszig van lehetőség a kitüntetés megakadályozására. De a díjat adományozó német alapítvány egyelőre kitart döntése mellett. A testület elnöke, Jürgen Linden az Aachener Zeitungnak nyilatkozva azt mondta: vizsgálták a kijelentést, de a díj átadásáról szóló döntésen nem változtatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.