Perre megy a „náci” futballista volt klubja ellen

Ha nem Németországban történne mindez, meg is nyerhetné.

2019. 08. 09. 15:41
null
mz-web.de
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Chemnitz ikonikus város Németországban. Az egykori NDK idején Karl-Marx-Stadtnak nevezték a várost, amely az újraegyesítés után visszakapta nevét, de központjában még ma is ott éktelenkedik Marx szobra. Egy éve brutális gyilkosság borzolta a kedélyeket, amelyet az első gyanú szerint egy szír és két iraki menedékkérő követett el, azóta egy irakit már nem gyanúsítanak, mondván bár ott volt, de nem gyilkolt. Ott, akkor egy éve, valami elszakadt a németeknél, és nagyon komoly tüntetési hullám kezdődött, megjelent a szélsőbal is, a kiegyensúlyozottságáról oly híres német közszolgálati média szerint nagyjából az volt a lényeg, hogy Chemnitzben randalíroznak a nácik.

Chemnitz azóta ikonikus város, tudják ezt maguk a helyiek is, így a város futballcsapatának, a Chemnitzer FC-nek az irányítói is. Néhány hónapja meghalt a csapat egyik vezérszurkolója, és a chemnitzi csapatkapitány, Daniel Frahn részt vett a temetésén, sőt, egyik gólja után egy póló felmutatásával emlékezett meg róla, amelyen a helyi futballhuligánok mellett állt ki. Az esetből nagy botrány kavarodott, mivel az elhunyt futballszurkoló állítólag szélsőjobboldali figura volt, s ha rákeresünk a fényképére az interneten, el kell ismerni, ránézésre sem volt túl bizalomgerjesztő fizimiskájú. Frahn mindenesetre elnézést kért, s elmondta, nem volt tisztában a meghalt fociultra minden nézetével, s a dolog elült.

Ám a Chemnitz csapatkapitánya újabb megbocsáthatatlan lépésre ragadtatta magát. Amikor együttese a német harmadosztály legutóbbi fordulójában Halléban vendégeskedett, a sérült Frahn a lelátón nézte végig a találkozót a chemnizti szurkolók rossz hírben feltüntetett, Kaotik nevű csoportjával, akik állítólag ugyancsak nácik.

Ez pedig már több volt a soknál a német klubnak, azonnali hatállyal kirúgták csapatkapitányukat.

A német és a hazai médiában úgy hozták le a történteket, hogy ahelyett, hogy a kispadon ült volna, inkább a hírhedt drukkerekkel cimborált, miközben elfeledkeztek arról, hogy sérült játékosok nem nagyon szoktak a kispadon ülni, ott inkább azok foglalnak helyet, akiket be lehet cserélni a találkozón.

De a legfurcsább az a közlemény volt, amelyben bejelentették a játékos kirúgását. Ezt a jobboldali radikalizmus elleni zéró toleranciával indokolták, s hibának nevezték, hogy hittek korábban futballistájuk megbánásának, mert szerintük az átverte őket.

Számtalan olyan eset előfordult már, hogy egy futballklub kirúgta egy játékosát, edzőjét. Ilyenkor ez elválás ténye mellett szinte minden esetben megköszönik a távozó munkáját, elismerik korábbi érdemeit. Ezúttal ilyenről szó sem volt, hiába húzott le négy idényt, hiába lőtt ötvennél is több gólt a csapat színiben Frahn. Helyette lehazugozták, s kijelentették, hogy nincs helye a Chemnitzben. S hogy világos legyen, külön kiemelték, hogy a városban tavaly lezajlott tüntetések hatására döntöttek arról, hogy minden eszközzel küzdenek a „jobboldali radikalizmus” ellen.

Arról nem írtak, pontosan hol ült a nézőtéren a száműzött csatár, a lelátó melyik részén kellett volna lennie ahhoz, hogy ne rúgják ki, esetleg elég lett volna két, netán öt székkel arrébb ülnie, vagy állnia.

Miközben a Német Labdarúgó Szövetség korábbi vezetői súlyos vesztegetési botrányban érintettek, azért erre is van energia a német harmadosztályban. A zéró tolerancia azonban mintha kissé egyirányú lenne a német labdarúgásban (és mindenütt Európában, elég csak a Craiova-Honvéd mérkőzésre, és azt követő történésekre gondolni). Bár a hivatalos labdarúgó-mérkőzéseken elvileg ki van tiltva a politika, a német stadionokban (ahol számos szélsőbaloldali szurkolótábor, szurkolói csoport is van) 2015 óta időnként megjelennek a menekültek befogadása melletti transzparensek, a St. Pauli szélsőbalos drukkerei Antifa-zászlókat, Che Guevarát ábrázoló molinókat helyeznek ki.

A St. Pauli szurkolótábora a legutóbbi fordulóban is kitett magáért, (nagyon finom fordításban) „vesszen Salvini” feliratot, s az elhíresült migránshajó kapitányát, Carola Racketét éltető molinót tettek ki.

Daniel Frahn egyébként napokig hallgatott, a Bild legfrissebb híre szerint azonban perre készül immár csak egykori klubja ellen. Ha nem Németországban történne mindez, azt mondanánk, akár meg is nyerhetné.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.