Potápi Árpád János: A mai közép-európai szabadság 1956 magyar hőseinek köszönhető

Forrás: MTI2019. 10. 23. 19:22
POTÁPI Árpád János
Bizonyos mondatok, versek és dallamok lélekben együtt találnak minket - mondta Potápi Árpád János Fotó: Filep István Forrás: MTI/Filep István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai közép-európai szabadság 1956 magyar hőseinek köszönhető – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Dunaszerdahelyen, ahol beszédet mondott az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A Felvidéken központinak minősülő megemlékezést a Csallóköz központjának számító városban, a Diktatúrák áldozatainak emlékművénél tartották, ahol több százan gyűltek össze. Soraikban a felvidéki magyar érdekképviselet vezető politikusait és ismert közéleti személyiségeket is látni lehetett.

A nemzetpolitikai államtitkár beszédében felidézte a forradalom kezdeti eseményeit, és rámutatott: az 1956-ban megfogalmazott követelések nem voltak újak, hasonlóak voltak, mint egy évszázaddal korábban, 1848-ban, és azt célozták, amit a magyar nemzet mindig is akart: hogy sorsát szabadon, nagyhatalmaktól függetlenül alakítsa.

Rávilágított: 1956 kezdeti megmozdulásai hamarosan az egész országot lángra lobbantották, a szabadság híre a határon túli magyarokhoz is eljutott, s a vérbe fojtott forradalmat nem csak egy ország, hanem az egész nemzet gyászolta.

Bár 1956-ban a forradalmat leverték, de mégis 56 hozta el a Felvidékre 1968-at és 1989-et is, (...) s így a mai közép-európai szabadság 1956 magyar hőseinek köszönhető – mutatott rá Potápi Árpád János. Kiemelte: 1956-ban nem csak a magyar szabadság, de a magyar nemzet is újjászületett, mert akkor a magyarok társadalmi osztálytól és politikai nézetektől függetlenül, bölcs döntést hozva egységesen álltak oda egy ügy mellé, mert tudták, hogy egy fontosabb dologról van szó. Hangsúlyozta: 1956 hősei ma is arra intenek, hogy amikor a nemzet sorskérdéseiről van szó, és a közösség megmaradása a tét, akkor bölcs döntésekre van szükség és együttes erőre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.