Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 10., hétfő, Ármin, Pálma napja
HÍR TV – BAYER SHOWA műanyag identitás buboréka.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/radikalis-jobboldali-izraeliek-es-palesztin-fiatalok-csaptak-ossze-9700913/

Radikális jobboldali izraeliek és palesztin fiatalok csaptak össze

MTI

Több tucatnyian megsebesültek Jeruzsálemben radikális jobboldali izraeliek és palesztin fiatalok hajnalig tartó összecsapásaiban – jelentette a Walla hírportál pénteken.

A hajnali órákig tartó összecsapásokban a Lahava nevű, szélsőjobboldali, zsidó nacionalista szervezet több száz fiatal aktivistája „Halál az arabokra!” és „Kahane él!” kiáltásokkal támadt a jeruzsálemi óváros Damaszkuszi kapujánál gyülekező arab fiatalokra.

A Lahava a szélsőségesen rasszista, arabellenes és a terror eszközeit is vállaló Meír Kahane rabbi eszméit követi. Kahanét 1990-ben New Yorkban merénylő ölte meg. A Lahava-csoport mintegy háromszáz tagja csütörtök este arabellenes szlogeneket skandálva az óváros Damaszkuszi kapujához vonult, ahol a palesztinok már gyülekeztek az ellentüntetésre.

A két tábor kövekkel és üvegekkel dobálta egymást, a rendőrség sikertelenül próbálta szétválasztani őket. A biztonságiak vízágyú, könnygáz és villanógránát bevetésével végül feloszlatták a tömeget.

Mind a zsidó, mind az arab randalírozók kukákat gyújtogattak Jeruzsálem több pontján, és lángba borítottak egy buszmegállót is. A Lahava tagjai a rendőröket is kövekkel dobálták meg. A rendfenntartók közleménye szerint előállítottak több mint ötven erőszakos tiltakozót.

A Vörös Félhold palesztin mentőszolgálata több mint száz arab sebesültről számolt be péntek reggelig, közülük 22-en kórházi kezelésre szorulnak. Az összetűzésekben húsz rendőr is megsérült, közülük hármat kórházba kellett szállítani. Miután a rendőri erők megakadályozták, hogy a zsidó szélsőségesek menete elérje az óvárost, több tucat Lahava-aktivista a Mahane Jehuda piacra vonult, ahol megtámadtak több arab munkást. A rendőrök kimentették az egyik boltban menedéket kereső embereket.

Mindkét oldal aktivistái a közösségi médiát használták a mozgósításra a másik oldal korábbi atrocitásait rögzítő felvételek terjesztésével. Csütörtökön olyan videófelvételt is közzétettek, amelyen arab fiatalok Kelet-Jeruzsálemben megtámadtak, kövekkel dobáltak egy autóban ülő zsidót.

A sofőr megpróbált gyalog elmenekülni, de többen elkapták és megverték, majd a földön fekvőt rugdosták, később a kocsiját is felgyújtották. A rendőrség közölte, hogy kórházba került, de állapotáról nem közöltek részleteket. Jeruzsálem belvárosában már napok óta voltak kisebb összetűzések, a ramadán muzulmán böjti hónap idején általában fel szoktak támadni a nacionalista ellenségeskedések.

Szerdán is voltak összetűzések a zsidó és az arab fiatalok között, és a Lahava ennek nyomán hirdette meg csütörtök estére a „nemzeti becsület napját” a palesztinok ellen a The Times of Israel című, angol nyelvű hírportál szerint.

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

BIZONYÍTÉK

Ön is megtekintheti Karácsony angoltudását, amelyet most füllentve menteget
A Drót.info egy tavalyi felvétellel bizonyítja, hogy Karácsony személyesen nem tudja megoldani a nemzetközi diplomáciai tárgyalásokat.

ÚJRAINDÍTÁS

A maszk mögül is látszik a diákok öröme, hogy visszatérhettek az iskolákba
Május 10-én reggel nyolc órakor ismét elkezdődött a jelenléti oktatás a diákoknak, melyet a legtöbben nagyon izgatottan vártak.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Gyurcsányné és a csábítás trükkje
A Fehér Házban lázasan pakolják a bőröndöket, hogy az elnök európai körútján mielőbb Magyarországnak is a körmére nézhessen.

Poszt-trauma

Micsoda egy ország ez?
Ha hallgatnánk Fekete-Győr bojkott felhívására, sehová nem mehetnénk nyaralni.

Poszt-trauma

Összehangolt támadás indult Orbán Viktor ellen
Elkezdődött…

Aktuális

Nincs meglepetés, Szergej Rebrov lett az idény legjobbja
Az ukrán edző irányításával a zöld-fehérek sorozatban harmadszor végeztek az élen az NB I-ben.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!