Radikális jobboldali izraeliek és palesztin fiatalok csaptak össze

A két tábor kövekkel és üvegekkel dobálta egymást, az összetűzésben húsz rendőr is megsérült.

Forrás: MTI2021. 04. 23. 10:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tucatnyian megsebesültek Jeruzsálemben radikális jobboldali izraeliek és palesztin fiatalok hajnalig tartó összecsapásaiban – jelentette a Walla hírportál pénteken.

A hajnali órákig tartó összecsapásokban a Lahava nevű, szélsőjobboldali, zsidó nacionalista szervezet több száz fiatal aktivistája „Halál az arabokra!” és „Kahane él!” kiáltásokkal támadt a jeruzsálemi óváros Damaszkuszi kapujánál gyülekező arab fiatalokra.

A Lahava a szélsőségesen rasszista, arabellenes és a terror eszközeit is vállaló Meír Kahane rabbi eszméit követi. Kahanét 1990-ben New Yorkban merénylő ölte meg. A Lahava-csoport mintegy háromszáz tagja csütörtök este arabellenes szlogeneket skandálva az óváros Damaszkuszi kapujához vonult, ahol a palesztinok már gyülekeztek az ellentüntetésre.

A két tábor kövekkel és üvegekkel dobálta egymást, a rendőrség sikertelenül próbálta szétválasztani őket. A biztonságiak vízágyú, könnygáz és villanógránát bevetésével végül feloszlatták a tömeget.

Mind a zsidó, mind az arab randalírozók kukákat gyújtogattak Jeruzsálem több pontján, és lángba borítottak egy buszmegállót is. A Lahava tagjai a rendőröket is kövekkel dobálták meg. A rendfenntartók közleménye szerint előállítottak több mint ötven erőszakos tiltakozót.

A Vörös Félhold palesztin mentőszolgálata több mint száz arab sebesültről számolt be péntek reggelig, közülük 22-en kórházi kezelésre szorulnak. Az összetűzésekben húsz rendőr is megsérült, közülük hármat kórházba kellett szállítani. Miután a rendőri erők megakadályozták, hogy a zsidó szélsőségesek menete elérje az óvárost, több tucat Lahava-aktivista a Mahane Jehuda piacra vonult, ahol megtámadtak több arab munkást. A rendőrök kimentették az egyik boltban menedéket kereső embereket.

Mindkét oldal aktivistái a közösségi médiát használták a mozgósításra a másik oldal korábbi atrocitásait rögzítő felvételek terjesztésével. Csütörtökön olyan videófelvételt is közzétettek, amelyen arab fiatalok Kelet-Jeruzsálemben megtámadtak, kövekkel dobáltak egy autóban ülő zsidót.

A sofőr megpróbált gyalog elmenekülni, de többen elkapták és megverték, majd a földön fekvőt rugdosták, később a kocsiját is felgyújtották. A rendőrség közölte, hogy kórházba került, de állapotáról nem közöltek részleteket. Jeruzsálem belvárosában már napok óta voltak kisebb összetűzések, a ramadán muzulmán böjti hónap idején általában fel szoktak támadni a nacionalista ellenségeskedések.

Szerdán is voltak összetűzések a zsidó és az arab fiatalok között, és a Lahava ennek nyomán hirdette meg csütörtök estére a „nemzeti becsület napját” a palesztinok ellen a The Times of Israel című, angol nyelvű hírportál szerint.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.