Keresés
Magyar Nemzet
2021. augusztus 1., vasárnap, Boglárka napja
HÍR TV - Európai híradóA profi lehallgatásnak nem marad nyoma.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/raketakat-lottek-ki-jeruzsalemre-a-lakossagot-evakualjak-9778541/

Évek óta nem látott erőszak árnyékolta be a Jeruzsálem-ünnepet

Évek óta nem látott hevességgel estek egymásnak a palesztinok és a zsidók Jeruzsálem „újraegyesítésének” napján, hírügynökségi jelentések szerint már hétfőn délelőtt több száz sebesültje volt az Al-Aksza mecsetnél zajló összecsapásoknak. A konfliktus gócpontja Kelet-Jeruzsálem, azon belül is a zsidó és a muszlim vallás számára is rendkívüli jelentőséggel bíró Templom-hegy, arab nevén az Haram al-Sarif, ahol az elmúlt napokban palesztin tüntetők többször is összecsaptak az izraeli hatóságokkal. A ramadán hónap kezdete óta kiélezett konfliktusban összesen már több mint háromszázan sérültek meg. A feszültség azután fokozódott, hogy az izraeli hatóságok biztonsági okokból még áprilisban elbarikádozták az óvárosba vezető, főként arabok által használt Damaszkuszi kaput és környékét, megnehezítve ezzel a böjtölő muszlimok gyülekezését.

Az izraeli rendőrség aztán tegnap megrohamozta a Templom-hegyet, miután annak teraszán palesztinok tömege barikádozta el magát az iszlám vallás harmadik legszentebb helyének számító Al-Aksza mecset közelében. A Gázai övezetet uraló Hamász ezt követően ultimátumot adott az izraeli hatóságoknak, hogy helyi idő szerint este hat óráig vonuljanak vissza a mecsettől.

– Vonják vissza az izraeli biztonsági erőket este hat óráig (magyar idő szerint délután öt óráig) az Al-Aksza-mecsetnek otthont adó Templomhegyről, valamint az utóbbi hetek összetűzéseinek a célpontjában álló Sejk Dzsarra-lakónegyedből. Továbbá engedjék szabadon az utóbbi napok zavargásaiban elfogott palesztinokat

– idézte az Izz ad-Dín al-Kasszám Brigád – a Hamász palesztin szervezet katonai csoportja – szóvivője, Abu Ubaida felszólítását a The Jerusalem Post című napilap. Mivel a Hamász kérése nem teljesült a határidőre, nem sokkal később kilőtték az első rakétákat a Gázai-övezetből Jeruzsálem irányába, és megszólaltak az első, rakétákra figyelmeztető szirénák is.

A Hamász vállalta a felelősséget a támadásért, a hatóságok egyelőre nem jelentettek sérülteket. A helyi hírportálok arról írnak, hogy az egyik kilőtt rakéta nyílt terepen ért földet Beit Nekofa település mellett, a fővárostól nyugatra. A szervezet közleménye szerint a Gázai övezettől keletre fekvő Sderot város mellől harminc rakétát lőttek ki, az izraeli hadsereg azonban ezt nem erősítette meg.

Időközben az izraeli törvényhozás, azaz a Knesszet épületét is kiürítették, a rendőrség pedig evakuálta a Jeruzsálem óvárosában élőket.

A konfliktus eszkalálódását fokozta, hogy a városban hétfőn ünnepelték Jeruzsálem újraegyesítésének napját, azaz annak évfordulóját, hogy Izrael az 1967-es, hatnapos háborúban elfoglalta a főként palesztinok lakta Kelet-Jeruzsálemet, valamint a Golán-fennsíkot, a Gázai övezetet, a Sínai-félszigetet és Ciszjordániát. Kelet-Jeruzsálemre a palesztinok a Ciszjordániából és a Gázai övezetből létrehozni szándékozott önálló palesztin állam fővárosaként tekintenek, a konfliktus kiújulását pedig tovább fokozta az is, hogy május 10-én kellett volna a legfelsőbb bíróságnak ítéletet hirdetnie egy perben, amelyet négy palesztin család indított, amiért kilakoltatták őket a Sejk Dzsarra városnegyedből. Az ítélethirdetést végül a helyzet eszkalálódása miatt elhalasztották.

A Jeruzsálem-napot az izraeliek egyébként rendszerint zászlós felvonulással ünnepelik, azonban – nemzetközi nyomásra –Benjamin Netanjahu, az átmeneti kormány miniszterelnöke az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy megváltoztatja az izraeli zászlós Jeruzsálem-napi menet útvonalát az óvárosban az újabb konfrontációk elkerülése érdekében. A módosított menetrend szerint a felvonulók nem haladtak volna át a főleg arabok lakta környéken található Damaszkuszi kapun – ahogyan azt korábban engedélyezték –, hanem a zavargások miatt a Jaffó kapun keresztül vonultak volna a Siratófalhoz, de a szervezők a menet teljes lemondása mellett döntöttek.

Izrael biztonsági kabinetje délután tárgyalt a jeruzsálemi és ciszjordániai összecsapások ügyében, és felkészültek arra az esetre is, ha az éjszaka folyamán a Gázai övezetből további rakétákat indítanának Izrael középső területeire. A hadsereg számos utat lezárt a környéken, és a vasúti forgalmat is beszüntették az ország déli részén Beér-Seva és Askelón települések között.

„Személyi biztonsági okokból nem szabad megállni a Gázai övezet mentén fekvő utak mentén”

– figyelmeztetett az izraeli hadsereg.

A légi forgalmat elterelték a térségből, a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtér járatai is módosított útvonalon közlekednek. Askelónban, a Gázai övezettől északra fekvő városban már megnyitották az óvóhelyeket, és a Gázai övezet környékén felszólították a szülőket, hogy azonnal vigyék haza gyermekeiket az oktatási intézményekből.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

SZIVÁRVÁNYOS ELLENZÉK

A baloldal ismét a brüsszeli utat járja
Évekkel ezelőtt a migráció kérdésében követte a baloldal a brüsszeli érdekeket, most az LMBTQ-érzékenyítés kapcsán teszik ugyanezt.

BALOS MÉDIATERROR

Az elhallgattatás és elhallgatás liberális receptje
A BBC, az Euronews és a Politico is azon baloldali médiumok sorába tartozik, amelyek elfojtják az ellenvéleményt.
Kamatmentes diákhitel is segíti a hallgatókat
A felsőoktatásban vagy képzésen résztvevő, gyermeket tervező édesanyák speciális családtámogatási kedvezménnyel is számolhatnak.

Poszt-trauma

Ördög Nórát arcátlanul használta fel a liberális média
Figyelem! Ez a módszerük!

Poszt-trauma

Hamilton perfekt magyar és térdepel
A végén még megérjük, hogy ez a tájékozatlan autóversenyző beszáll a Jobbik kampányába is.

Poszt-trauma

Karácsonynak megüzenték…
Feri meg nemsokára bemondja az ATV-ben, hogy Gergő körül fogy a támogatás.

Aktuális

Gájer Bálint különleges esküvői fotókkal ünnepel
Az énekes az első házassági évfordulóját feleségével, aki nemrég hozta világra első gyereküket.

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány, tudod, hol kezdődik a tahóság?
Az őszödi hazudozó stílusa leginkább a külvárosi vásott figurák stílusára hajaz.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!