Rejtélyes mérgezéses esetek Oroszországban

Nem Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető esete az első, ahol felmerült a mérgezés gyanúja.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 08. 24. 16:16
Russian opposition leader Alexei Navalny arrives in Berlin for medical treatment
Paramedics load a stretcher into an ambulance that allegedly transported Russian opposition leader Alexei Navalny at Charite Mitte Hospital Complex where he will receive medical treatment in Berlin, Germany August 22, 2020. REUTERS/Christian Mang - RC2XII9L1U3H Fotó: Christian Mang
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt „nagy valószínűséggel megmérgezték” – mondta hétfőn egy sajtótájékoztatón a német kormány szóvivője, Steffen Seibert. Navalnij augusztus 20-án lett rosszul egy repülőút során, miután szibériai kampányutat követően Tomszkból visszaindult Moszkvába. A kísérői szerint Navalnij aznap csak egy teát fogyasztott a repülőtéren. A gép rendkívüli leszállást hajtott végre Omszkban, ahol stabilizálták az állapotát, majd családja kérésére Németországba szállították kórházi kezelésre. A politikus azóta sem tért magához, kómában van. Egyelőre azonban sem az orosz, sem a német orvosok nem tudtak pontos diagnózist adni az állapotáról.

Navalnij az orosz elnök, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb ellenfelének számít. Nevéhez több korrupciós ügy kirobbantása kapcsolódik, mint például a volt orosz kormányfő, Dmitrij Medvegyev vagy a korábbi főügyész, Jurij Csajka ügyei. Az elnökválasztásból kizárták, de néhány évvel ezelőtt meglepetésre majdnem megnyerte a moszkvai főpolgármester-választásokat.

Az elmúlt két évtizedben legalább egy tucat orosz politikust, újságírót vagy volt hírszerzőt mérgeztek meg, ugyanakkor csupán két esetben sikerült bebizonyítani a Kreml érintettségét. Talán a leghíresebb eset Alekszandr Litvinyenko, az orosz nemzetbiztonsági szolgálat (FSZB) volt tisztjének megmérgezése 2006-ban, aki angliai emigrációja során polónium-izotópokkal mérgezett teát ivott. Az életét már nem lehetett megmenteni, három hét alatt, nagy kínok között hunyt el, miközben állapotáról szinte élő adásban számolt be a nemzetközi média.

Két éve az orosz külső hírszerzés szintén Angliába szökött volt ezredesét, Szergej Szkripalt és lányát mérgezték meg egy szovjet idegméreggel, a novicsokkal. Ők azonban túlélték a merényletet, majd új identitást és lakhelyet kaptak. Mind Litvinyenko, mind Szkripal esetében bizonyítható volt az FSZB-szál.

Az Oroszországban történt mérgezéses esetekről azonban sokkal kevesebb információ érhető el. 2018 szeptemberében került kórházba Pjotr Verzilov orosz aktivista, a Pussy Riot zenekar egyik vezetője. Verzilov előbb elvesztette a látását, később már járni sem tudott. Navalnijhoz hasonlóan végül őt is Németországba szállították át, ahol sikerült meggyógyulnia, de rosszulléte okait nem tudták megállapítani.

2015-ben az ifjabb Vlagyimir Kara-Murza ismert orosz ellenzéki újságíró, Mihail Hodorkovszkij alapítványának, a Nyílt Oroszországnak a koordinátora került életveszélyes állapotba. Előbb a veséje mondta fel a szolgálatot, majd a tüdeje, végül kómába esett. A francia orvosok magas nehézfém-koncentrációt találtak a szervezetében. Másfél évvel később Kara-Murzánál újra jelentkeztek a tünetek, és ismét kómába esett. Az újságíró végül felépült.

Tavaly egy jekatyerinburgi repülőút után lett rosszul Dmitrij Bikov orosz író és ellenzéki politikus, akit az utazás után lélegeztetőgépre kapcsoltak és kómába esett. Állapota néhány nappal később javult. 2004-ben, szintén egy repülőút során lett kritikus az állapota Anna Politkovszkaja orosz újságírónőnek, aki teát fogyasztott a repülő fedélzetén. Politkovszkaja még túlélte az esetet, ám két évvel később a saját háza liftjében gyilkolták meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.