Rendőröket ejtettek túszul a pakisztáni iszlamisták

Spanyolország saját koronavírus elleni vakcina fejlesztésén dolgozik; Új-Zéland betiltaná a dohányzást. Egy nemsemleges kozmetikai márka rangsort készített a legbarátságosabb LMBTQ-országokról; egy napig tartották fogva a rendőröket a Franciaország elleni demonstráció alatt.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 04. 19. 12:56
Protest shutdown in Pakistan
epa09144841 Pakistani security officials stand guard after President of Tanzeem Ul Madaris Ahle Sunnat Pakistan, Mufti Muneeb-ur-Rehman announces a nationwide shutdown to show their solidarity with the banned Islamic political party Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) in Karachi, Pakistan 19 April 2021. Pakistan government banned the Islamist group TLP that organized deadly protests over cartoons depicting the Prophet Muhammad. The radical group Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) led a blockade of the Pakistani capital by multiple hardline groups in November to protest against the caricatures of Prophet Muhammad and French President Macron's comments on Islam, considered blasphemous by Muslims. EPA/REHAN KHAN Fotó: REHAN KHAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját oltóanyaga lehet Spanyolországnak

Pedro Sánchez miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy a kormány minden lehetséges támogatást megad a Hipra nevű cégnek, amely a legjobban halad az országban a koronavírus elleni oltóanyag fejlesztésével.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor már idén tavasszal megkezdődhetnek a klinikai tesztelések. Ha ezalatt sem ütközik akadályba a cég, akkor 2022-re négyszázmillió adag oltóanyagot is előállíthatnak. Spanyolországnak nagy segítség lenne a saját koronavírus elleni vakcina, ugyanis az EU által engedélyezett oltóanyagokkal kapcsolatos problémák miatt túl lassan halad a lakosság immunizálása.

Forrás: El Economista

Új-Zéland a világ első dohánymentes országa lenne

Az új-zélandi kormány 2025-ig a világ első dohánymentes országává akar válni, és ezért betiltaná a dohányzást a 2004 után születettek számára. A lakosság leszoktatására a szigetország kormánya már több javaslatot is kidolgozott, például a dohányzásra jogosultak életkorának emelését, a nikotin engedélyezett szintjének drasztikus csökkentését, vagy a dohányáruk árusításának a teljes körű tilalmát.

Az ország dohánymentesítésének az ötletét és a lakosság fokozatos leszoktatását célzó javaslatokat több új-zélandi egészségügyi szervezet is üdvözölte, a gazdasági szereplők azonban a dohánytilalom gazdasági hatásaira figyelmeztetnek. Jogvédők pedig az új-zélandiak magánéletébe való beavatkozásra hívják fel a figyelmet.

Forrás: Le Figaro

Rangsorolták a legbarátságosabb LMBTQ-országokat

A Jecca Blac, a nemsemleges, valamint az LMBTQ-közösség tagjainak gyártó és forgalmazó kozmetikai márka április közepén publikálta tanulmányának az eredményét, amely bemutatja, hogy melyek a világ és Nagy-Britannia legbarátságosabb LMBTQ-országai, illetve -városai.

A világrangsorban az LMBTQ-emberekkel legbarátságosabb országok Kanada, Málta, Svédország, Ausztria, Argentína, Hollandia, Spanyolország, Nagy-Britannia, Uruguay és Dánia. Nagy-Britannián belül pedig az LMBTQ-közösség tagjait London, Brighton, Manchester, Edinburgh, Glasgow, Birmingham, Bristol, Leeds, Liverpool és Cardiff városok fogadják a legnagyobb szeretettel.

A brit városok rangsorát a kozmetikai márka a településeken elérhető LMBTQ-rendezvények, a Pride-résztvevők, az LMBTQ-bárok, -éttermek és -üzletek száma alapján állította össze.

Forrás: Jacca Blac

Rendőröket ejtettek túszul a Franciaország ellen tüntető pakisztáni iszlamisták

Vasárnap tizenegy rendőrt ejtettek túszul Lahore-ban a pakisztáni Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) iszlamista terrorista csoport támogatói a Franciaország elleni demonstráción. Az elrabolt és egy mecsetben fogvatartott rendőröket azonban hétfő reggel kiszabadították, jelentette be az ország belügyminisztere, Sejk Rasid Ahmed.

Pakisztánban már több napja tart az az erőszakos tüntetéssorozat. A tiltakozások azután kezdődtek, hogy a francia szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo újra publikálta a Mohamedről készült karikatúráikat. Vasárnap a TLP-csoport több tagját is megölték a tüntetésen, de a párt vezetői bejelentették, hogy addig nem fogják eltemetni a halottakat, amíg a francia nagykövet el nem hagyja Pakisztán területét.

Emmanuel Macron francia államfő már múlt héten felszólította a Pakisztánban tartózkodó francia állampolgárokat, hogy haladéktalanul hagyják el az ország területét, mert személyes biztonságuk már nem garantálható.

Forrás: Sputnik News, Franceinfo

(Borítóképen: Pakisztáni rendvédelmi tisztek fegyveresen őrzik Muneeb-ur-Rehmant muftit, miután szolidaritását fejezte ki a pakisztáni Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) iszlamista terrorista csoport felé. Pakisztán, 2021. április 19 Fotó: EPA/Rehan Khan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.