Érzelmes beszédet tartott Biden, csökken Trump lemaradása

Donald Trump érzéketlenségére építve fogadta el a Demokrata Párt elnökjelöltségét Joe Biden.

2020. 08. 21. 6:50
BIDEN, Joe
Georgetown, 2020. februr 27. Az amerikai Demokrata Prt elnkjelltsgre plyz Joe Biden volt amerikai alelnk tmogatihoz beszl egy kampnyrendezvnyen a Dl-Karolina llambeli Georgetownban 2020. februr 26-n. Az elnkvlasztst november 3-n tartjk az Egyeslt llamokban. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mostani megosztottság helyett egységet, a „sötétség” helyett pedig „fényt” ígért az amerikaiaknak Joe Biden abban a beszédben, amelyben magyar idő szerint péntek hajnalban elfogadta a Demokrata Párt jelöltségét a novemberi elnökválasztásra. A visszhangok szerint is szokatlanul érzelmes beszédben a volt alelnök empatikus jelöltként, Donald Trump elnök szöges ellentéteként kívánta bemutatni magát. Küzdött a könnyeivel is, amikor pár éve, rákbetegségben meghalt fia, Beau Biden halála feletti gyászának példáján érzékeltette: együttérez az amerikaiakkal ezekben a nehéz időkben, amikor a koronavírus-járvány 170 ezer áldozatát gyászolják.

Nem vállal felelősséget!

jelentette ki Trumpról fél évszázados politikai pályafutása eddigi legfontosabb felszólalásában Biden, aki azonban nem nevezte nevén a jelenlegi elnököt.

Biden ezzel olyasmit akart nyújtani, amit sokak szerint Trump nem hajlandó vagy képtelen. Ahogy kibontakozik a kampány, Joe Biden visszafogott, de gyakran reflektív kommunikációs stílusa éles ellentétbe kerül Trump harsány és sokszor csapongó megnyilatkozásaival – mondta Mitchell McKinney a Magyar Nemzetnek adott gyorsértekelésében. A Missouri Egyetem politikai kommunikációs intézetének igazgatója úgy vélte, a napokban a Demokrata Párt hivatalos jelöltjévé megválasztott, 77 éves politikus sokszor meg-megbicsaklik a felszólalásaiban, de ezúttal megütötte a megfelelő szintet.

Négy nagy válság

A demokrata országos konvenció záróbeszédeit rendszerint a pártküldöttek ovációja fogadja, most azonban a járvány miatt jórészt online zajló eseményen Bident videókapcsolat segítségével bejelentkezve tapsolták meg hívei. Ő maga saját államából, Delaware-ből beszélt, amerikai zászlók sora előtt. Előtte többek között Michael Bloomberg és Pete Buttigieg biztosította a támogatásáról azok közül, akik ellenfelei voltak a demokrata párti előválasztásokon.

Biden szerint Amerika jelenleg négy nagy válságot él át: a példátlan járványt, amelyben ötmillió amerikai fertőződött meg; az 192933 óta legmélyebb gazdasági krízist, amelyben tízmilliók veszítették el az állásukat; valamint a faji igazságtalansággal és az éghajlatváltozással szembeni küzdelmet.

A faji igazságtalanság kapcsán Biden George Floyd májusi halálára utalt vissza; az ügy tiltakozás- és zavargáshullámhoz vezetett, a bőrszín kérdése pedig hónapok óta uralja az amerikai közbeszédet. Az elnökjelölt rendszerszintű rasszizmusról beszélt. Úgy vélte, Amerika életét érintő változások zajlanak, és együttérzésről, tisztességességről, demokráciáról szól ma az elnökválasztás.

Most demokrata jelölt vagyok, de amerikai elnök leszek majd!

 

ígérte, azt is megfogadva, hogy megvédelmezi az Egyesült Államokat. A Covid19-járvánnyal kapcsolatban megígérte, hogy első munkanapján új akciótervvel áll elő. Jogi szakértők azonban vitatják, be lehet-e vezetni a maszkviselési kötelezettséget az Egyesült Államokban.

Az elnök visszavág

Trump gyorsan reagált a beszédre a Twitteren: az elnök 85 millió követőjével azt osztotta meg, hogy

Joe 47 év alatt semmit nem tett meg abból, amiről most beszél. Soha nem fog megváltozni, ezek csak szavak!

 

Választói célcsoportok

Biden a harcostársaként beszélt alelnökjelöltjéről, Kamala Harrisről, és amikor leírta őt, egyben világossá tette, mely választói csoportokra számít, hogy legyőzze Trumpot. A nőket, a fekete nőket, a feketéket, a dél-ázsiai amerikaiakat, a leszakadókat és a cserben hagyottakat említette. Harris, Kalifornia 55 éves szenátora jamaicai és indiai származású, szülei bevándorlók.

A Rasmussen közvéleménykutató friss felmérése szerint Trump hátránya hat százalékpontról négyre csökkent Bidennel szemben, aki 48:44 arányban vezet most.

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.