Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Itt a világrekorder mesterlövész – négy kilométerről ölt

3800 méter távolságból találta el a célt, egy ukrán Volodar Obriju puskából lőtt.

2024. 05. 26. 10:11
A rekordlövést a Volodar Obriu ukrán puskából adták le
A rekordlövést a Volodar Obriu ukrán puskából adták le Forrás: SBU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Páncélozott járműveket is képes megsemmisíteni, és még fedezék mögött is képes eltalálni az ellenséget a Horizont ura elnevezésű fegyver, ami több mint egy mesterlövész puska. A lövedék sebessége egy kilométer másodpercenként. A célzott lövés maximális hatótávolsága több mint három kilométer – mondták el ebben az ukrán híradásban, amikor bemutatták az új fegyvert, amit az orosz–ukrán háború alatt fejlesztettek ki és sikeresen tesztelték a fronton.

Most egy cikk jelent meg Hogyan állított fel egy ukrán mesterlövész világrekordot, miközben megsemmisítette a betolakodókat? címmel az RBC-Ukraine portálon. Egy mesterlövészt mutatnak be, aki 3800 méter távolságból találta el a célt, egy ukrán Volodar Obriju (Horizont ura) puskából lőtt.

Amikor elkezdtem ezt csinálni, messzebbre és messzebbre akartam lőni, eltalálni néhány célt. Ahogy telt az idő, kalibereket váltottam olyanokra, amelyekkel messzebbre lehetett lőni. Abban az időben rengeteg verseny volt, és ez hobbivá vált

– emlékszik vissza az 59 éves Vjacseszlav Kovalszkij. A háború előtt üzletember volt, de most az SBU katonai elhárítási osztálya 13. főigazgatóságának alkalmazottja.

Kovalszkij akkor kezdett el precíziós lövészetet gyakorolni, amikor a társa javasolta, hogy vegyen egy vadászfegyvert. Vjacseszlav egy egyszerű modellt választott a lőtéren való gyakorláshoz. A férfi 2011-ben lövészetben Európa-bajnok lett. Az egyik ilyen ukrajnai versenyen találkozott társával, a mesterlövész tűzfigyelőjével.

„Több orosz, akiket a mesterlövészek a látókörükön keresztül láttunk, magabiztosan álltak teljes magasságban, biztosak voltak abban, hogy semmi sem fenyegeti őket, mert a frontvonal csaknem négy kilométerre volt” – mondja Vjacseszlav Kovalszkij.

Kovalszkij szerint a pontos lövéshez több tényezőt is figyelembe kell venni: a távoli lövésekre képes fegyvert és a lövő ügyességét. A szél is fontos szerepet játszik, de a katonaság óvóhelyről dolgozott, így ezt a tényezőt nem tudták egyértelműen mérni. Ezért sok szakértő szkeptikus ezzel a rekorddal kapcsolatban.

Vjacseszlav Kovalszkij megjegyzi, hogy a golyó repülése alatt biztosnak kellett lenni abban, hogy a célpont mozdulatlan marad. Ez körülbelül kilenc másodperc.

Hozzá kell tenni, hogy ilyen nagy távolságra lövések általában nem első próbálkozásra születnek. Volt egy megfigyelő Kovalszkijjal. Körülbelül 300 méterrel a céltól próbalövést adtak le. A második lövéssel azonban Vjacseszlav Kovalszkij mellkason vagy gyomron találta el az ellenséget.

Borítókép: A rekordlövést a Volodar Obriju ukrán puskából adták le (fotó: SBU)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.