Román támogatás Szabó Tímeának

Románia budapesti nagykövetségéről érkezett támogatás Szabó Tímeának, aki az Országgyűlésben azért támadta a magyar kormányt, mert az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket küldött a határon túli magyaroknak. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke otrombaságnak, faragatlanságnak nevezte Marius Lazurca román nagykövet akcióját.

Pataky István
2020. 04. 27. 6:50
null
Bebocsátásra váró kocsi a magyar határon. Különleges jó szándék Fotó: MTI/Filep István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia budapesti nagykövete levelet küldött a Párbeszéd társelnökének, amelyben kifejezi szolidaritását, és reméli, hogy az ellenzéki képviselő sértetlen maradt az őt ért inzultusok után. Marius Lazurca az állásfoglalását büszkén megosztotta a Budapesten szolgáló nagykövetek WhatsApp-csoportjában.

Az esetről szombaton számolt be Face­book-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. „Ennél valószínűleg nincs lejjebb: a román nagykövet vette védelmébe Szabó Tímeát” – indította tájékoztatását a tárcavezető. Hozzátette: a Párbeszéd politikusa szerint baj, hogy az erdélyi és székelyföldi magyarok maszkokat és védőruhákat kaptak az anyaországtól. „A román nagykövetnek pedig tetszik, hogy vannak pártok a magyar országgyűlésben, amelyek így gondolkodnak. Megdöbbentő a román nagykövet nyilvánvalóan hazug hisztériakeltése, de ennél sokkal szégyenteljesebb az, hogy a magyar ellenzék és a román nagykövet közös platformra került a határon túli magyarokkal szemben” – írta Szijjártó Péter.

Az Index portál által idézett közleményében a Párbeszéd társelnöke tagadta, hogy a diplomata a parlamenti felszólalása kapcsán fejezte ki szolidaritását. „Az igazság az, hogy a román nagykövet az Orbán-kormány által támogatott Magyar Nemzetben ellenem írt, az 1940-es évek óta példátlan, náci hangvételt idéző cikk miatt fejezte ki szolidaritását” – írta Szabó. Hozzátette, a cikk megjelenése és a kormány „uszítása” óta számos életveszélyes fenyegetést kapott, de azoktól nem ijedt meg.

Bebocsátásra váró kocsi a magyar határon. Különleges jó szándék
Fotó: MTI/Filep István

A Magyar Nemzet az ügy kapcsán írásban intézett kérdéseket a román külügyminisztériumhoz. A tárca álláspontja iránt érdeklődtünk Lazurca diplomáciai körökben szokatlan eljárásával kapcsolatban, és azt is szerettük volna megtudni, miként tekint a magyar–román kapcsolatokra a bukaresti külügy. Tegnap estig megkeresésünkre nem érkezett válasz. Megszólalt viszont Dacian Cioloș volt román miniszterelnök, az Emmanuel Macron fémjelezte Újítsuk meg Európát! elnevezésű frakció vezetője. A politikai karrierjét a szélsőséges Vatra ­Românească szervezetben kezdő, jelenleg liberális politikus aránytalannak nevezte Szijjártó Péter reagálását, s közölte: az Európai Néppárt vezetőjéhez fordul, hogy tegyen lépéseket a magyar kormánynál a „politikai és nyelvezeti túlkapások” miatt.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Magyar Nemzet megkeresésére otrombaságnak, faragatlanságnak nevezte Marius Lazurca akcióját. „Így nem viselkedik egy nagykövet akkor sem, ha egy nagyon távoli országban szolgál, és nem egy olyan szomszédos államban, amellyel szoros együttműködést kellene kialakítania” – fogalmazott az erdélyi politikus. Hozátette: a nagykövet saját magától aligha szólt volna bele egy magyarországi belpolitikai csetepatéba a bukaresti kormány, de legalábbis a külügyminisztérium jóváhagyása, esetleg utasítása nélkül.

Az RMDSZ elnöke megemlítette, hogy Lazurca több alkalommal a magyar külügy segítségét kérte, a budapesti tárca pedig nyitott volt az együttműködésre, amikor románok százezreinek kellett áthaladniuk Magyarországon. „Ezért tartom még inkább elfogadhatatlannak ezt az otromba beleszólást a magyar belpolitikai vitába. Románia sem szereti, ha különböző országok nagykövetei beleszólnak olyan kérdésekbe, amelyek meghaladják a kompetenciájukat” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.