Sokatmondó poén: Kárpátalja Ukrajnához tartozásával viccelt a szlovák kormányfő

Igor Matovič szlovák kormányfő kedden elsütött egy Kárpátaljával kapcsolatos poént a Radio Expres műsorában, amikor a Szputnyik V vakcinákról beszélt, Ukrajna viszont ezt rossz néven vette – számolt be a történésekről a Paraméter.sk felvidéki magyar nyelvű portál.

Forrás: parameter.sk, karpatinfo.net2021. 03. 04. 13:07
MATOVIC, Igor
Igor Matovič szlovák miniszterelnök kijelentése nem kis vihart kavart Fotó: Olivier Hoslet Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kárpátalját ajánlottam nekik Ukrajnában. Mégis mit gondol, mit kellett nekik ígérnem? Nem ígértem nekik semmit, nem akartak tőlem semmit” – felelte Igor Matovič szlovák miniszterelnök, amikor Braňo Závodský, a Radio Expres műsorvezetője megkérdezte tőle, mit ígért az oroszoknak a vakcináért cserébe.

Matovič kijelentése miatt az ukránok behívatták Matúš Korba Szlovákia diplomatáját Kijevben – hívta fel rá a figyelmet a Denník N.

A miniszterelnök ízléstelen poénjára azóta az ukrán külügyminiszter, Dmytro Kuleba is reagált. Szerinte az ilyen kijelentések rontják a két ország közti kapcsolatokat.

„Cserélje Szlovákia régióira! Kár, hogy ezekkel a helytelen kijelentéseivel a szlovák kormányfő ront az egyébként nagyon baráti és őszinte kapcsolaton Ukrajna és Szlovákia között”

– írta a Twitteren az ukrán külügyminiszter. A minisztérium egyúttal felszólította Matovičot, hogy kérjen elnézést a kijelentéséért.

A Kárpátinfó.net az Rbc.ua portálra hivatkozva úgy számolt be az esetről, hogy arra az újságírói kérdésre, hogy Matovič mit ígért Oroszországnak a Szputnyik V oltóanyagért cserébe, a szlovák kormányfő valóban azt válaszolta: „az ukrajnai Kárpátalját”.

Igor Matovič csak viccelt?

Igor Matovič a kárpátaljai portál szerint azonban azonnal hozzátette, hogy ez csak vicc.

Ezt követően Matovič arra panaszkodott, hogy Szlovákiában kialakult egy vélemény, miszerint az oroszokkal kötött megállapodások automatikusan hazaárulást jelentenek.

Igor Matovič szlovák miniszterelnök kijelentése nem kis vihart kavart
Fotó: MTI/EPA

A szlovák miniszterelnök szerint nem ígért semmit Oroszországnak, és „az oroszok nem akartak tőle semmit”.

A kárpátaljai magyar nyelvű portál korábban hírt adott arról, hogy Szlovákiában a következő napokban tovább szigorítják, illetve módosítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére szolgáló óvintézkedéseket. A kabinet határozata szerint amennyiben az óvintézkedések három hét alatt nem hozzák meg a várt eredményt, és nem javul a helyzet, Szlovákiában bevezetik a szigorú lezárást, azaz nagymértékben korlátozzák a közéletet, a kereskedelmi és a gazdasági tevékenységet.

Putyin: Az új mutáció ellen is hatékonyak az orosz vakcinák

A beszámoló kitér Vlagyimir Putyin mondataira is, miszerint a tesztelések bizonyítják, hogy az orosz vakcinák hatékonyak az új koronavírus új mutációival szemben is.

– Ezeknek a vakcináknak a tesztelése a vírus ellen azt mutatja, hogy az oltóanyagaink hatékonyak ezen változatok ellen is – tette hozzá az orosz államfő.

A felvidéki Paraméter.sk portál tudósítása IDE, míg a kárpátaljai Kárpátinfó.net beszámolója IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.