Sokkoló állapotok maradtak hátra Seattle-ben

Falfirkák, szemét és pusztítás maradt hátra a szerdán felszámolt tüntetői zónában Seattle-ben. A rendőrségi akció hajnalig tartott, harmincegy radikálist tartóztattak le.

Munkatársunktól
2020. 07. 02. 15:59
People continue to occupy space at the CHOP area in Seattle
Harry Hearns of the "community response team" talks to other protesters as they discuss strategies outside the Seattle Police Department's East Precinct as people continue to occupy space while protesting against racial inequality in the aftermath of the death in Minneapolis police custody of George Floyd at the CHOP area in Seattle, Washington, U.S. June 22, 2020. REUTERS/Lindsey Wasson - RC2SEH938JK9 Fotó: Lindsey Wasson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint húsz embert tartóztatott le a rendőrség az elmúlt napokban a nyugati parti nagyváros, Seattle tüntetőzónájának felszámolásakor. A belváros Capitol Hill kerületében létrejött CHOP (Capital Hill Occupation Protest) terület az elmúlt hetek amerikai tüntetéseinek egyik legnagyobb figyelmet kapott helyszínévé vált. A feketék elleni rendőri erőszak miatt indult, majd szélsőbaloldali szlogeneket is elsajátító mozgalom Seattle-ben egy teljes körzetet foglalt le, a területet körbezárta és fegyveresekkel védte. Csakúgy, mint a helyi rendőrőrsöt, ahol be is szüntette a munkavégzést az igazságszolgáltatás, de az erőszakos tüntetőkkel szembeni félelmük miatt a mentők és a tűzoltók is megválogatták az innen érkező hívásokat.

Bár korábban mind Seattle demokrata polgármestere, mind a rendőrfőnök együttérzően nyilatkozott a tüntetők akciójáról, szerdára elfogyott a városvezetés türelme. A fegyveresek által körülkerített és lezárt részen ugyanis az elmúlt napokban elharapódzott az erőszak: több lövöldözés volt, két afroamerikai tinédzsert agyonlőttek, többeket kórházban ápolnak. Jenny Durkan polgármester szerdán végül rendeletet adott ki és „törvénytelen gyülekezésnek” nevezte az övezetet. Carmen Best rendőrfőnök közleményében pedig bejelentette, hogy a rendőrség megkezdte a fegyveres tüntetők által mintegy két héttel ezelőtt létrehozott övezet felszámolását. Carmen Best leszögezte: „Mindig azt mondtam és most is azt mondom, támogatom a békés demonstrációkat. De ez már több a soknál.” A rendőrség korábban a Twitteren közölte: dokumentált információi vannak rablásokról, támadásokról és más erőszakos bűncselekményekről. Hangsúlyozták azt is, hogy a lövöldözések elkövetői még az elkerített övezetben vannak, és rajtuk kívül is még sokaknál van lőfegyver.

Az akció végül kisebb atrocitásokkal sikeresen befejeződött. Harmincegy embert letartóztattak, az utcai zavargások egészen ma hajnalig tartottak. A hatóságok egyben megkezdték a körzet kitakarítását is, a rendőrség közleménye szerint lesújtó állapotok maradtak hátra a zónában.

Donald Trump amerikai elnök már korábban kérte a város polgármesterétől, hogy lépjen fel az erőszakos tüntetőkkel szemben, akiket „belföldi terroristáknak” nevezett. Jenny Durkan korábban „utcai mulatságnak” és „a demokrácia kiteljesedésének” minősítette a minneapolisi afroamerikai George Floyd rendőri erőszak miatti halála után kirobbant tüntetéseket és a fegyveresek által elkerített zóna létrehozását is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.