Százezer amerikai is meghalhat

Donald Trump bízik a vakcina mielőbbi kifejlesztésében, s Kína felelősségét firtatja a járvány ügyében.

2020. 05. 04. 14:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár százezer ember is meghalhat az Egyesült Államokban a koronavírus okozta betegségben, jelentette ki Donald Trump. Az amerikai elnök egy virtuális fogadóórán közölte ezt, tagadva, hogy kormánya túl lassan reagált volna a fenyegetésre. Jelenleg a statisztikák szerint több, mint 67 ezer halálos áldozata van a járványnak az Egyesült Államokban. Trump reményét fejezte ki, hogy hamarosan, akár az év végéig sikerül kifejleszteni a védőoltást a betegség ellen. „Az orvosok azt mondanák, ilyet ne jelentsek ki. Én viszont azt mondom, amit gondolok, így én hiszem, hogy hamarosan birtokunkban lesz a vakcina” – mondta Trump.

Az elnök optimizmusát nem osztják ugyanakkor a szakemberek, akiket a BBC idézett. Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet vezetője szerint a védőoltás létrehozása legalább 18 hónapot vesz igénybe. Hozzá csatlakozva Chris Whitty, Anglia járványügyi vezetője azt mondta, az esély, hogy hatékony védőoltást vagy bármilyen gyógymódot találnak az előttünk álló évben, rendkívül csekély.

Donald Trump Kína felelősségét hangoztatta a beszélgetés során. „Szerintem szörnyű hibát követtek el, csak nem akarják elismerni. Oda akartunk menni, de ők nem akarták ezt” – mondta az amerikai elnök. Röviden megemlítette az amerikai hírszerző szervek felelősségét is, amelyek szerinte január 23-áig nem jelezték a járvány jelentette veszélyt. A CNN és az ABC amerikai hírcsatornák utaltak rá, hogy az említett szervek a vírusfertőzésről már január 3-án jelentést tettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.