Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Orbán Viktor: Fico esetében egy háborúpárti merénylőről van szó

Ha merénylet történik, az mindig váratlan, de az a tény, hogy Európában az erőszak szintje nő, nem lep meg senkit – fogalmazott Orbán Viktor a rádióinterjújában.

2024. 05. 17. 7:30
Orbán Viktor miniszterelnök
Orbán Viktor rádióinterjú Fotó: Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Forrás: Miniszterelnöki Kabinetiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindenkit szíven ütött a merénylet, és megrendült. Ha merénylet történik, az mindig váratlan, de az a tény, hogy Európában az erőszak szintje nő, nem lep meg senkit – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök elmondta, hogy terrortámadások voltak az elmúlt években Európában, majd jött a háború, és megkezdődött Európa átdolgozása, hogy békepártiból háborúpártivá váljon. Közép-Európa egy kockázatos terep, Orbán Viktor még jól emlékszik arra, amikor Zoran Djindjicet lelőtték. 

– Radikálisan megváltozott mostanra Európa álláspontja – húzta alá. Jelezte, hogy az európai vezetők már arról egyeztetnek, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába. – Az erőszak a mindennapok részévé vált. Ez egy kitapintható folyamat Európában – rögzítette a kormányfő. Kiemelte, hogy az EU elő számú küldetése a béke megteremtése, ezért lett a tagja Magyarország is. – Egy ilyen merénylet után erős hit kell ahhoz, hogy ezt a meggyőződést fenntartsuk – jegyezte meg Orbán Viktor, de a magyar jobboldal továbbra is hisz abban, hogy Európa egyet jelent a békével. 

 

Fontos szövetségest veszítettünk

– Nagyon kellett volna egy békepárti Szlovákia, ugyanis északi szomszédunk a választások után elindult a béke útján. 

Ez nagyon sokat segített nekünk, ezt a támaszt most elveszítettük tájékoztatott. A miniszterelnök elmondta: eddig a Vatikán, Magyarország és Szlovákia voltak a béke pártján, de a Vatikán nem szavaz az unióban, így Magyarország gyakorlatilag egyedül maradt.

Hozzátette: egy progresszív, baloldali, háborúpárti személy volt az elkövető a Robert Ficót ért támadás esetében. 

Nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött. Nagykutyák érdekeltek abban, hogy ez a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen

fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő szerint az, hogy egy merénylő a szlovákok békepárti folyamatának keresztbe tett, egybeesik egyes háborús fejleményekkel. A háborúpártiak tárgyalnak egymással. A Soros-birodalom vezetője és az amerikai külügyminiszter is Kijevbe látogatott nemrég. Egyre több pénzt akarnak odaadni. Magyarország harcolt, hogy a magyarok pénze ne kerüljön Ukrajnába, de ettől még küldünk pénzt közös uniós hitel keretében. 

 

A NATO missziót tervez Ukrajnába

Emellett a NATO ukrajnai missziót szervez. Ez egy védelmi szövetség, ennek nem szabadna misszióban gondolkodnia jelentette ki Orbán Viktor, akinek rossz érzése van a NATO-misszió tervétől.

– Mindent el kell követni, hogy Magyarországot ne húzzák bele a háborúba. Százmilliárd dollárt akarnak erre a misszióra költeni, tönkre fogunk menni ebben. Az emberéleten túl a gazdaság is szenved ebben a helyzetben, és a háború tönkreteszi nemzedékek munkáját – mondta Orbán Viktor. – A harctéri megoldások erőltetése helyett vissza kell térni a tárgyalóasztalhoz – jegyezte meg. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy még a választások előtt Magyarországra jön a NATO főtitkára. 

Emlékeztetett arra is, hogy Tisza István ki akart maradni az első világháborúból, mert tudta, hogy hatalmas a kockázat. Orbán Viktor azt mondta, hogy a napokban ő is újra fellapozta a történelemkönyveket, és mindkét világháború előzményei tanulságosak a mostani helyzetben. 

Emlékeztetett: Horthy Miklós is ki akart maradni a háborúból, aztán a németek belenyomták. 

Az elődeinknek ez nem sikerült. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy nekünk sikerüljön

– mondta. 

Ha a közeledő választásokon megadják a kormánypártoknak a kellő támogatást a magyarok a nemzetközi színtéren, akkor az erősíteni fogja a pozíciónkat a miniszterelnök szerint. A kormányfő úgy véli, 

a magyaroknak egységet kéne mutatniuk a kérdésben, de ez nehéz, mert a külföldről támogatott baloldal háborúpárti. 

– A vezetőknek fontos, hogy ne szálljon inába a bátorsága. A külügyminiszter jól áll, egyelőre még én is tartom a vonalat. Robert Fico most kiesett, de keresünk új szövetségeseket – mondta. Hozzátette: van diplomáciai mozgástere a magyar kormánynak ebben a kérdésben. 

 

Óriási lehetőség a Kínával való együttműködés

A kormányfő elmondta: húsz évvel ezelőtt volt kínai elnök utoljára Magyarországon a mostani látogatás előtt, ezalatt a húsz év alatt Kína gazdasági ereje megduplázódott, miközben az unió pedig elveszítette a gazdasági erejének húsz százalékát. A világgazdasági össztermékének akkor kilenc százalékát adták a kínaiak, most olyan húsz százalékot. – Mi akkor 19 százalékát adtuk, most 14,5 környékén vagyunk – utalt Európára. A miniszterelnök szerint ráadásul nemcsak a mennyiségek változtak meg, hanem a minőség is. Sok technológiában nem a Nyugat, hanem a Kelet jár élen. 

Orbán Viktor jelezte: ma ott tart a világgazdaság, hogy nemcsak a Nyugat dominál, hanem a Kelet is. – Kína számos területen az élre tört. Nekünk az az érdekünk, hogy a legjobb technológia Magyarországra jöjjön, amit Kínától meg lehet szerezni – ismertette a kormányfő. Mint mondta, azt akarják, hogy Magyarország  a nyugati és a keleti technológiák találkozási pontja legyen. 

Kiemelte, hogy sikerült kiszabadítani a keleti kapcsolatainkat az ideológiai és történelmi fogságból, továbbá elmondta, hogy ha Magyarország nem akar lemaradni, akkor csúcstechnológiára van szüksége hazánknak. Jelezte, hogy a kínai elnök budapesti látogatása hatalmas lépés volt előre, és emlékeztetett arra is, hogy Hszi Csin-ping meghívta Magyarországot, hogy vegyünk részt a kínai gazdaság modernizálásában. A kormányfő szerint ez hatalmas lehetőség. 

– A magyar kormány az együttműködés mellett teszi le a voksát, amivel a többséghez tartozunk a világban. Ne legyünk balekok, mások óvatosságról beszélnek, miközben a legagresszívabb gazdasági előnyomulást mutatják be – jegyezte meg a miniszterelnök az interjú végén.

 

 

Borítókép: Orbán Viktor egy korábbi alkalommal a rádióinterjúja közben (Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.