Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium

Továbbra is súlyos állapotban a meglőtt szlovák miniszterelnök + videó

Robert Fico egészségi állapota továbbra is kritikus. Az orvosi konzílium a jövő hétfőn ül össze, ahol a további műtétről döntenek és a kormányfő esetleges elszállítása is szóba kerül.

Forrás: RTVS2024. 05. 17. 8:55
Slovakia's premier in critical condition after attempted assassination
Egy szlovák állampolgár szlovák nemzeti zászlót tart, miközben a békéért és a sérült politikus jólétéért imádkozik a kórház előtt. Fotó: Robert Nemeti Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orvosok szerint Robert Fico miniszterelnök egészségi állapota továbbra is nagyon súlyos. A többórás életmentő műtét után jelenleg a besztercebányai Roosevelt kórházban lábadozik, írja a szlovák közmédia. „Egész éjjel figyelemmel kísértük a helyzetet, új információ nem érkezett”, tették hozzá.

Fotó: Csudai Sándor 

Hétfőn (május 20-án) az RTVS információi szerint egy orvosi konzílium fog összeülni a kórházban, hogy értékelje a miniszterelnök egészségi állapotát. Akkor várhatóan az esetleges elszállításával is foglalkoznak.

Eszméleténél van, és képes kommunikálni Robert Fico szlovák miniszterelnök

– mondta Peter Pellegrini megválasztott szlovák elnök tegnapi sajtótájékoztatóján, miután meglátogatta a kormányfőt a besztercebányai kórházban.

Peter Pellegrini megválasztott szlovák elnök 2024. május 16-án a szlovákiai besztercebányai kórház előtt beszél az újságírókhoz (Fotó: AFP)

A kormányfőre szerdán adtak le öt lövést Nyitrabányán. A háborúpárti elkövetőt azonnal elfogták, a 71 éves Juraj Cintula lévai író azzal indokolta támadását, nem értett egyet a kormány politikájával. 

A szlovák férfi nem először foghatott fegyvert, pontosan tudta, hogy kell kezelni a fegyvert – mondta egy fegyverszakértő a szlovák Pravda lapnak.

A háborúpárti Juraj Cintula már a szerdai merénylet előtt is tüntetett Fico és annak békepárti politikája ellen, írta meg lapunk is.

„Éljen Ukrajna!”, „hazaárulók” „elég Ficóból!” – többek között ezeket kiabálta a merénylő már korábban is egy másik kihelyezett kormányülésen a tüntetők között.

A merénylet jól tükrözi, hogy a háborúpártiak Szlovákiában is feszültséget keltenek, a polgárháború szélére sodorják az országot, és minden eszközzel bele akarják vinni a háborúba.

 

Borítókép: Egy szlovák állampolgár szlovák nemzeti zászlót tart, miközben a békéért és a sérült politikus jólétéért imádkozik a kórház előtt (Fotó: Anadolu/AFP/Robert Nemeti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.