Száztagú brit delegáció tárgyal Brüsszelben

A cél, hogy december 31-ig – az átmeneti időszak lejártáig – sikerüljön megállapodni az EU és Nagy-Britannia közötti átfogó szabadkereskedelmi alku ügyében.

2020. 03. 03. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőt demonstrálva, közel száz brit diplomatával karöltve érkezett hétfőn Brüsszelbe David Frost, a londoni kormány brexitfőtárgyalója, s kezdetüket vették a brit-uniós kétoldalú kapcsolatrendszer jövőjéről szóló tárgyalások. A cél, hogy december 31-ig – az átmeneti időszak lejártáig – sikerüljön megállapodni az EU és Nagy-Britannia közötti átfogó szabadkereskedelmi alku ügyében. A mostani brüsszeli tárgyalási forduló négy napon keresztül összesen tizenegy munkacsoportban zajlik majd, és többek között a halászati jogok, a polgári repülés, illetve az áru- és szolgáltatás-kereskedelem jövője kerülnek terítékre. A tervek szerint ezentúl két-három hetente összeülnek majd a brit és uniós delegációk, ám Londonból máris jelezték: amennyiben júniusig nem tapasztalnak megfelelő mértékű előrelépést, tehát nem körvonalazódik az alku, készek elsétálni a tárgyalóasztaltól.

A brit lapok brüsszeli tudósítói szerint ezzel a forgatókönyvvel az EU-ban tudatosan készülnek, mondván: London stratégiája az lehet, hogy a júniusi szakítást követően szeptemberben, a tizenegy hónapos átmenet végének közeledtével, az utolsó utáni pillanatban kényszerítsenek ki Brüsszeltől egy számukra kedvezőbb ajánlatot. Kockázatos a terv, ugyanis már számos szakértő, illetve maga Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is leszögezte: egy év alatt majdnem lehetetlen a London által szorgalmazott kereskedelmi megállapodást kidolgozni. A britek az unió Kanadával kötött kereskedelmi egyezményéhez hasonló, de részben a földrajzi közelség miatt annál jóval szélesebb tárgyi hatályú megállapodásra törekednek. Ez magában foglalná az áruk szinte szabad áramlása mellett a szolgáltatásokat is – főként a London számára kulcsfontosságú pénzügyi szolgáltatásokat. Ha mégsem sikerülne megállapodni, egy ausztrál típusú, a Kereskedelmi Világszervezet szabályain nyugvó rendszer jönne létre.

A politikai retorika szintjén mindenesetre eddig nem igazán barátságos a viszony. Michel Barnier uniós főtárgyaló a hét végén a német Der Spiegelnek adott interjújában fejtette ki: Boris Johnson brit miniszterelnök (képünkön) jobban teszi, ha nem nézi madárnak, mert igencsak rutinos diplomatának tartja magát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.