Széles körű a francia termékek elleni közel-keleti bojkott

A bojkottot hirdető országok között van Törökország, Irán, Jordánia, Kuvait, Katar és Szaúd-Arábia.

Magyar Nemzet
2020. 10. 26. 9:08
MACRON, Emmanuel; ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2020. október 25. Emmanuel Macron francia elnök fényképét tartja kezében egy férfi, amelyen egy cipõtalp lenyomata látható egy tüntetésen Isztambulban 2020. október 25-én. Recep Tayyip Erdogan török elnök elõzõ nap azt kifogásolta, hogy Macron azt mondta, hogy megvédi Franciaország szekuláris értékrendjét, és erõteljesebb fellépést helyezett kilátásbaa radikális iszlámmal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követõen. MTI/AP/Emrah Gürel Fotó: Emrah Gürel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több közel-keleti ország hirdet bojkottot francia termékek forgalmazása és fogyasztása ellen, miután a térségben heves érzelmeket váltott ki Emmanuel Macron múlt heti kijelentése: „Franciaország nem hagy fel a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák közlésével”. A mondat múlt szerda este, Samuel Paty, az iszlamista terrorista által lefejezett francia történelemtanár búcsúztatásán hangzott el a Sorbonne egyetem udvarán felravatalozott koporsó mellett, és nagy felháborodást keltett a muszlim világban. Az iszlám vallás ugyanis tiltja a próféta ábrázolását.

A bojkottot hirdető országok között van jelenleg Törökország, Irán, Jordánia, Kuvait, Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek. A bojkottban résztvevő országok kis- és nagykereskedelmi láncai eltávolították a polcokról a francia sajtokat, krémeket és kozmetikai termékeket – tanúsítják az üres polcokról a világsajtót bejárt képek. A termékek eltüntetésén kívül minden más lehetőséget is megragadnak az arab országok, hogy elhatárolják magukat Franciaországtól. Kuvait négyszázharminc utazási irodája felfüggesztette a Franciaországba ajánlott utazásait, és törölte a repülőjegy-foglalásokat. A Katari Egyetem bejelentette, hogy határozatlan ideig elhalasztja a francia kulturális hetet, amely épp a napokban kezdődött volna. A térség közösségi médiafelületein megszaporodtak a francia termékek bojkottjára felszólító felhívások és arab nyelvű hashtagek. Az öböl menti országok közül Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek jelentik az egyik legjelentősebb exportpiacot Franciaországnak, különös tekintettel a francia mezőgazdasági és élelmiszertermékek számára.

Macron az értelmes vitát részesítené előnyben

A meghirdetett kereskedelmi bojkottra Gabriel Attal, Franciaország kormányának szóvivője reagált: „mindenkinek joga van a saját véleményéhez”. A külügyminisztérium ugyanakkor azt kérte vasárnap a muzulmán országok kormányaitól, hogy állítsák le a felhívásokat a francia termékek bojkottjára. „A bojkottfelhívásoknak semmilyen tárgyi alapjuk nincsen, és azonnal véget kell nekik vetni, ahogy az országunk elleni minden támadásnak is, amelyeket egyébként egy radikális kisebbség kezdeményezett” – olvasható a francia külügyminisztérium közleményében.

Vasárnap este Emmanuel Macron több Twitter-üzenetben is jelezte franciául, angolul és arabul, hogy Franciaország elutasítja a gyűlöletbeszédet és a nyitott „az értelmes vitára”.

Közleményében a külügyminisztérium emlékeztetett arra, hogy az elnök megszólalásai és a készülő törvénytervezet is a radikális iszlamizmus elleni küzdelmet szolgálja, a franciaországi muzulmánokkal együtt, akik szerves részeit képezik a francia köztársaság történelmének és társadalmának.

Feszültség Párizs és Ankara között

A radikális iszlamisták elleni francia harc a francia–török kapcsolatokban is komoly feszültséget keltett. Recep Tayyip Erdoğan török elnök egy szombati beszédében azt kifogásolta, hogy Macron erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba az iszlamistákkal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követően. – Mit mondhatnék egy olyan államfőről, akinek fogalma sincs a vallásszabadságról, és aki így kezeli az országában élő különféle vallási kisebbségek több millió tagját? Először is ellenőriztesse az elmeállapotát! – mondta a török vezető. Emmanuel Macron elfogadhatatlanak nevezte Erdoğan szavait. – Követeljük, hogy Erdoğan változtasson politikai irányvonalán, mert az minden vonatkozásban veszélyes. Nem bocsátkozunk haszontalan vitákba, és nem fogadjuk el a sértéseket – tette hozzá. A francia elnök egyúttal bejelentette, hogy hazarendeli konzultációra Franciaország ankarai nagykövetét. Macron megjegyezte: török kollégája nem fejezte ki együttérzését Samuel Paty meggyilkolása után, s egyéb offenzív megjegyzései is voltak az elmúlt napokban, például amikor a francia termékek bojkottjára szólította fel országa lakosságát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.