Szélsőbaloldali házfoglalók támadtak a berlini rendőrségre + videó

Felgyújtott barikádok, háztetőről dobált kövek és tűzijátékok fogadták a berlini rendőröket szerda reggel a német főváros egyik társasházánál, amelyet szélsőbaloldali aktivisták foglaltak el még a kilencvenes években. A rendőrök vízágyúval oltották el a tüzet, és páncélozott járművel bontották el a torlaszokat – az összecsapásokban azonban hatvanan megsérültek közülük.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Deutsche Welle2021. 06. 17. 8:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zavargás Berlin Friedrichshain nevű városrészében tört ki egy társasháznál, amelyet a kilencvenes évek eleje óta úgynevezett foglalt házként működtetnek a berlini tartományi alkotmányvédelmi hivatal által militáns szélsőbaloldaliként jellemzett aktivista csoportok – tudósítja az MTI.

A tulajdonosok és a hatóságok, valamint az ingatlan részben bérleti szerződéssel rendelkező, részben jogcím nélküli használói között több évtizede tartó és időnként erőszakba torkolló konfliktus amiatt újult ki, hogy a kerületi önkormányzat utasította a tulajdonosokat az épület tűzvédelmi ellenőrzésére. A tulajdonosok képviselői évek óta nem tudják elvégezni a felmérést, a lakók és támogatóik pedig most is előre jelezték, hogy a csütörtökre tervezett kísérletnek is ellenállnak.

Szerda délelőtt az épületnél barikádokat emeltek, amelyek egy részét fel is gyújtották. A rendőrség vízágyúval oltotta el a tüzet és páncélozott járművel bontotta el a torlaszokat. Becsléseik szerint nagyjából kétszáz ember támadt

rájuk, az utcáról és a környező háztetőkről kövekkel, palackokkal és tűzijátékokkal dobálták őket.

A rendet csak délutánra állították helyre, a zavargásokban hatvan rendőr megsebesült. Andreas Geisel, berlini szociáldemokrata belügyi szenátor elítélte az esetet.

– Bármilyen baloldali, aki felgyújtja az autógumikat, az nem a szabad térért küzd, hanem megfélemlíti a saját környékét

– jelentette ki Geisel.

A tűzvédelmi ellenőrzés csütörtök reggel kezdődik. A rendőrség szerda délutántól péntek estig lezárta a környéket és gyülekezési tilalmat rendelt el az elzárt területre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.