Szijjártó Péter: Európa biztonsága Észak-Afrikában kezdődik

Egyiptomba látogatott a külgazdasági és külügyminiszter.

2020. 10. 01. 16:24
SUKRI, Szmeh; SZIJJRT Pter
Kairó, 2020. október 1. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) megbeszélést folytat Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel Kairóban 2020. október 1-jén. MTI/EPA Fotó: Háled el-Fiki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa biztonsága Észak-Afrikában kezdődik. Ha normális, nem kioktatásra alapuló kapcsolatokat építünk ki például Egyiptommal, akkor ők sokat segíthetnek majd nekünk a migráció megállítása érdekében – írja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közzétett bejegyzésében a közösségi oldalán. A tárcavezető a korábban az Egyiptomi Nemzeti Vasutakkal kötött megállapodás kapcsán, valamint a magyar–egyiptomi kapcsolatok erősítése céljából utazott csütörtökön az egyiptomi fővárosba, Kairóba.

– A magyar vasúti járműgyártás az eddigi legnagyobb megrendelést kapta korábban az egyiptomi nemzeti vasúttársaságtól, ez a két ország közötti gazdasági együttműködés valaha volt legkomolyabb eredménye – jelentette ki a tárcavezető. – Jó hír, hogy minden idők legnagyobb magyar vasúti járműmegrendelését elkezdtük teljesíteni – ismertette a fejleményeket Szijjártó Péter. Mint azt részletezte, egy magyar–orosz konzorcium nyerte meg azt a projektet, amelynek keretében az egyiptomi vasúti járműállomány egyharmadát, ezerháromszáz vasúti kocsit lecserélnek vadonatújakra. Az ezerháromszázból 674-et Magyarországon, Dunakeszin gyártanak le, és decemberben már a magyar gyárban, Dunakeszin legyártott kocsik szállítása is megindul. – Decemberben négyet, aztán januárban hatot, februárban nyolcat, és márciustól pedig havonta több mint tízet fogunk szállítani – tette hozzá Szijjártó Péter a projekt tervezett menetrendjével kapcsolatban.

– 674 új egyiptomi vasúti kocsi tehát Magyarországon készül, az összes ezerháromszáz kocsit magába ölelő projekt értéke több mint egymilliárd euró, amelynek így több mint fele Magyarországon fog landolni – fogalmazta meg a politikus a projekt Magyarország gazdaságára vonatkozó hatását.

– Ez mind a külkereskedelem, mind a magyar ipar számára egy – azt hiszem, hogy – remek hír – fejezte be tájékoztatóját Szijjártó Péter.

A miniszter közleménye szerint egyeztetések folynak a két ország közötti együttműködés további kiterjesztéséről is, például mozdonyok szállításáról, illetve egyiptomi vasúti mérnökök és szakértők magyarországi képzéséről is. A hivatalos látogatás részeként Szijjártó Péter találkozott Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel, valamint a kereskedelmi és ipari miniszterrel is.

A külgazdasági és külügyminiszter mindemellett látogatást tett egyiptomi vallási vezetőknél is. Szijjártó Péter először Ahmed Al-Tayeb nagyimámmal, majd II. Teodor kopt pápával tartott megbeszélést.

Egyiptom bebizonyította, hogy a migráció a tengeren is megállítható

Egyiptom bebizonyította, hogy a tengeren is meg lehet állítani a migrációs folyamatokat, az Európai Uniónak támogatást kellene nyújtania az országnak, hogy továbbra is meg tudja fékezni az illegális bevándorlókat – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kairóban.

Európa biztonsága Észak-Afrikában kezdődik, és ebben a régióban Egyiptom a meghatározó ország, amely a földközi-tengeri partvidékén 2015-ben gyakorlatilag lezárta az illegális bevándorlók és embercsempészek által használt területeket – közölte Szijjártó Péter az egyiptomi kollégájával, Számeh Sukrival közös sajtótájékoztatóján.

Magyarország és Egyiptom bebizonyították, hogy a migráció mind a tengeren, mind a szárazföldön megállítható – emelte ki. Aláhúzta, ezért is elfogadhatatlan a magyar kormány számára az Európai Bizottság új migrációs javaslatcsomagja, amely szerinte ugyanazokat a hibákat tartalmazza, mint korábban, kezelni akarja az illegális bevándorlást, miközben a kontinens biztonságának megőrzéséhez annak megállítására lenne szükség.

Szijjártó Péter kijelentette: „elképesztő biztonsági, kulturális és most már egészségügyi kockázatot” is jelentenének Európa számára az újabb migrációs hullámok. Egyiptom partner a migráció megállításában, és Európának ennek megfelelően kellene hozzá viszonyulnia – szögezte le. Szijjártó a nap folyamán egyeztetett többek között az egyiptomi közlekedési miniszterrel, illetve a kereskedelmi és ipari miniszterrel is. Emellett II. Tavadrosz kopt pápával és Ahmed el-Tajebbel, az iszlám vallás szunnita ágának központi intézményeként kezelt al-Azhar egyetem és mecset nagyimámjával is találkozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.