Szobrokat döntögetnek a „békés” demonstrálók

A kanadai átnevelő táborokban elhunyt őslakos gyermekek emlékére rendezett tüntetésen ledöntöttek több szobrot is, többek között Viktória királynőét és II. Erzsébetét is – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 07. 05. 11:02
null
Forrás: Képernyőfotó/ YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A július elsején tartandó Canada Day idei rendezvényeinek egy részét lemondták, több ünnepi rendezvényt pedig csak visszafogottan rendeztek meg, miután az elmúlt időszakban több száz jelöletlen sírt találtak Brit Columbia és Saskatchewan tartomány bentlakásos iskoláinak területén. Ezekbe a sírokba olyan, a családjuktól elszakított őslakos gyerekeket temettek el, akik az átnevelő táborokként működő iskolákban hunytak el.

Az elhunyt őslakosok emlékére több tüntetést is szerveztek Kanadában, Victoria és Winnipeg városában azonban erőszakba torkollott a békésnek induló demonstráció.

Winnipegben Viktória királynő szobrát ledöntötték a tüntetők, a szobor alapját pedig vörös festékkel öntötték le. A szobor mögötti lépcsőn több száz apró cipőt helyeztek el az őslakos gyermekek emlékére.

Brian Pallister tartományi elnök elfogadhatatlannak nevezte az erőszakos tüntetést.

„A mai tüntetés nagy hátrányt jelent mindenki számára, aki a valódi megbékélésért dolgozik, mert ezek az emberek nem tesznek semmit ezen fontos cél előmozdításáért. Azoknak, akik erőszakos cselekményeket követnek el, továbbra is felelniük kell tetteikért a bíróságon. Manitoba tartományban minden vezetőnek határozottan el kell ítélnie az erőszakos cselekményeket és a vandalizmust, ugyanakkor össze kell fognunk a megbékélés előmozdítása érdekében” – írta az elnök a nyilatkozatában.

Victoria városában James Cook kapitány szobrát szedték darabjaira és dobták a tengerbe a tüntetők, helyére pedig egy vörös ruhákból kivágott fát ábrázoló emlékművet tettek, ami a meggyilkolt nők és az eltűnt bennszülöttek szimbóluma.

De nem „csak” szobordöntés volt a tüntetésen, hanem a rendőröket is bántalmazták, miközben megpróbálták csillapítani a feszültséget, ami végül két szobor megrongálásához vezetett.

Danny Smyth, Winnipeg rendőrkapitánya a pénteki sajtótájékoztatója során elmondta, hogy a Canada Day során két tüntetést is szerveztek a városban, az egyik, békésebb vonulás a belvárosban volt, a másik pedig a törvényhozás épülete felé vezetett.

„Az egyértelműség érdekében szeretném közölni, hogy a rendőrség állományából néhány embert megtámadtak és leköptek. Több rendőrautónkban kárt tettek, kövekkel és egyéb tárgyakkal dobálták meg, és festékkel öntötték le azokat. Szeretném világossá tenni azt is, hogy a közösségünk számos őslakos vezetőjétől azt hallottam, hogy nem támogatják ezen erőszakos emberek által elkövetett tetteket. Ezzel szemben nagyon aggódtak a rendőrség állományának jólléte miatt, akiknek a jelenlétét helyeselték. Nagyra értékelem, amit hallottam tőlük, és mellettük állok, hogy támogassam őket a közös történelmünk nehéz időszakában is”, mondta a rendőrkapitány.

Arra a kérdésre, hogy a rendőrség miért nem lépett közbe a szobordöntés megállítására, a rendőrfőnök azt mondta: „Ez egy kényes helyzet volt, és nem akartuk felhergelni a tömeget addig, ameddig emberélet nincs veszélyben. A tüntetés során letartóztattak egy 51 éves férfit, mert a törvényhozás épületének közelében megrongált néhány társával egy járművet. Később kiengedték, és hivatalos személy elleni erőszakkal vádolták meg.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Képernyőfotó/YouTube

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.