Terrorizmust támogató szervezeteket tiltott be Németország

Nem libanoni segélyprojektekre gyűjtöttek pénzt, hanem a Hezbollah-harcosok hozzátartozóinak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 19. 10:44
null
Bejrút, 2021. május 18. A Hezbollah radikális libanoni síita szervezet támogatói és palesztin szervezetek tagjai Izrael ellenes jelszavakat skandálva tiltakoznak az Izrael és a gázai palesztin fegyveresek közötti egyre súlyosbodó erõszak ellen Bejrútban 2021. május 18-án. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdõdött rakétaháború. A feszültség május elején élezõdött ki a térségben, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból, és a palesztinok tiltakoztak ez ellen. A helyzet az után mérgesedett el igazán, hogy izraeli rendõrök palesztinokkal csaptak össze a muszlimok szent helyén, az Al-Aksza mecsetnél, amire a Hamász azzal reagált, hogy rakétákkal kezdte lõni Izraelt a Gázai övezetbõl. Erre Izrael ellencsapásokkal válaszolt. MTI/EPA/Nabíl Munzer Fotó: Nabíl Munzer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betiltottak három egyesületet Németországban és rendőri műveletet indítottak felszámolásukra a terrorista szervezetként nyilvántartott Hezbollah libanoni síita mozgalom támogatása miatt – közölte szerdán a szövetségi belügyminisztérium.

A betiltott egyesületek az állításukkal szemben nem libanoni segélyprojektekre gyűjtöttek pénzt, hanem a mártírnak tekintett elesett Hezbollah-harcosok hozzátartozóinak. A Hezbollah fiatal követői így annak tudatában foghatnak fegyvert Izrael ellen, hogy ha meghalnak, családjuk anyagi segítséghez jut, ami emeli a terrorszervezet híveinek harci kedvét – indokolta a minisztérium az intézkedést.

Németországban nem lesz biztonságban, aki a terrort támogatja,

és akármilyen álcában jelenik is meg, országunkat nem használhatja visszavonulási terepként – emelte ki a tárca vezetője, Horst Seehofer. Sajtójelentések szerint az egyesületek felszámolására szerdán egyszerre nyolc tartományban kezdtek házkutatásokat.

A Hezbollah támogatói és palesztin szervezetek tagjai Izrael-ellenes jelszavakat skandálva tiltakoznak az Izrael és a gázai palesztin fegyveresek közötti egyre súlyosbodó erőszak ellen Bejrútban május 18-án
Fotó: MTI/EPA/Nabíl Munzer

A Hezbollah Izraelt bombamerényletekkel és rakétatámadásokkal terrorizáló katonai szárnyát 2013-ban sorolták a terrorszervezetek közé Németországban, 2020-ban pedig a politikai szárnyát is betiltották és felszámolták. A szélsőséges síita iszlamista mozgalomnak nagyjából 1050 követője van Németországban a belső elhárításért felelős szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) legutóbbi, 2020-as becslése szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.