Tisztességes bírósági eljárást akar az ENSZ a dzsihadistának

Egy halálra ítélt dzsihadista hazatelepítését kéri az ENSZ, hogy a nemzetközi jognak megfelelően ítélhessék el a hazájában.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 07. 09. 19:04
null
Forrás: v4na
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Agnès Callamard, az ENSZ azonnali vagy önkényes kivégzésekkel foglalkozó különleges előadója felszólította Belgiumot, hogy minél előbb tegyék lehetővé a Szíriában elfogott, majd Irakban halálra ítélt belga állampolgárságú dzsihadista, Bilal Al Marchohi hazatelepítését, hogy – Callamard elmondása szerint – tisztességes bírósági eljárásban legyen része.

Az antwerpeni Bilal Al Marchohi az Iszlám Állam oldalán harcolt Szíriában, majd Rakka eleste után megadta magát az amerikai csapatoknak, akik átszállították a szomszédos Irakba, ahol 2019 márciusában halálra ítélték.

A férfi ellen a tárgyaláson bizonyítékként használták fel a telefonján talált képeket és videófelvételeket, amelyeken fegyverekkel pózolt. A bíróságon Al Marchohi azt mondta, hogy hazájában, Belgiumban kell őt bíróság elé állítani és az ottani törvények szerint kell eljárni az ügyében, írta a Sudinfo.be francia nyelvű belga hírportál. Al-Marchohi a második belga állampolgár, akit Irakban kötél általi halálra ítéltek, 2018 májusában a marokkói származású Tarek Jadaoun-t hasonló körülmények között ítélték el, a férfi 2014-ben csatlakozott az ISIS-hez, és ellene is videófelvételeket használtak fel, melyeken Belgiumban és Franciaországban tervezett merényletekkel fenyegetőzött.

A több terroristát is védő ügyvéd, Alexis Deswaef elmondása alapján Agnès Callamard május 7-én kereste meg a belga kormányt annak érdekében, hogy közbenjárjon Al Marchohi hazaszállításának ügyében, de mivel nem kapott választ a levelére, azt az ENSZ két hónap elteltével automatikusan nyilvánosságra hozta.

Callamard a levelében elismeri, hogy sokszor nehézségbe ütközik az állampolgárok kiadatása, különösen a dzsihadisták esetében, de véleménye szerint a belga államnak már akkor lépnie kellett volna, amikor Al-Marchohit átvitték Szíriából Irakba, majd hozzátette, hogy a férfi vallomását nem lehetett volna ellene bizonyítékként felhasználni, mert azt – állítólag – kínzással kényszerítették ki.

Az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió beszámolója alapján Callamard levelében felhívta a figyelmet az iraki igazságszolgáltatási rendszer súlyos jogsértéseire, majd hozzátette, hogy mindenképp azt szeretné elérni, hogy a dzsihadista férfit minél előbb visszaszállítsák Belgiumba és az ottani törvények alapján a saját hazájában állítsák bíróság elé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.