Több külföldön született állampolgárnak van diplomája, mint „bennszülöttnek”

Csaknem minden második külföldön született és az utóbbi tíz évben az Egyesült Államokba települt amerikainak van alapfokú egyetemi végzettsége, míg a helyben születettek körében az arány csak 36 százalékos – derült ki az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatalának a héten közzétett adataiból.

Forrás: MTI2020. 04. 01. 8:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mutató 31 százalékos azok esetében, akik külföldön születtek, de 2009 előtt érkeztek az Egyesült Államokba.

Szakértők szerint a külföldön született amerikaiak iskolázottsága azért egyre magasabb fokú, mert lassult a latin-amerikai bevándorlás, ugyanakkor erősödött az ázsiai, utóbbiak pedig iskolázottabbak.

Cynthia Feliciano, a St. Louis-i Washington Egyetem szociológusa hangsúlyozta, hogy a jelenségnek nincs köze Donald Trump amerikai elnök migrációs politikájához, amely szigorúan korlátozza a Mexikóból érkezőket.

„A jelenlegi kormányzat nyilatkozatai nem tényeken alapulnak, hanem bűnbakkeresés vágyán” – vélekedett a tudós.

Trumpot négy éve választották elnökké, ugyanakkor Latin-Amerikából már több mint egy évtizede lassul a bevándorlás az Egyesült Államokba, ráadásul megfordult a mexikói viszonylat, ugyanis többen tértek vissza Mexikóba az Egyesült Államokból, mint ahányan érkeztek. 2008-ig Mexikóból érkeztek a legtöbben az Egyesült Államokba letelepedni, utána viszont Kínából és Indiából – mutatott rá Karthick Ramakrishnan, aki a California Egyetemen a politikai tudományok professzora.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.