Törökország kezében a migrációs válság kulcsa

A német belügyminiszter a négymillió migráns Európára engedésével fenyegető Ankarát igyekszik meggyőzni arról, tartsa magát a 2016-os migrációs alkuhoz. Brüsszelben eközben a hazánk korábbi biztosjelöltjét, Trócsányi Lászlót félreállító bevándorláspárti erők önmagukat is megszégyenítő kettős mércével igyekeznek keresztülerőltetni a korrupcióval és összeférhetetlenséggel gyanúsított liberális nyugat-európai politikusaikat az európai parlamenti meghallgatásokon.

2019. 10. 04. 12:23
Refugees and migrants shout slogans during a demonstration against living conditions at the Moria camp on the island of Lesbos
Leszbosz szigetén tüntetnek a bevándorlók. Folytatnák útjukat Fotó: REUTERS/Elias Marcou
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapvetően az Németország, illetve az egész Európai Unió Törökországra vonatkozó félhivatalos álláspontja, hogy az ország Recep Tayyip Erdogan elnök vezetésével egyre inkább eltávolodott Európától és a demokratikus alapértékektől, ezért végérvényesen fel kell hagyni az EU-csatlakozási tárgyalásokkal. Noha a „törökkártya” kijátszása az elmúlt években bevált belpolitikai receptnek számított azokban az uniós országokban, ahol nagyszámú török kisebbség él – elsősorban a németeknél és az osztrákoknál –, ám ugyanezen tagállamok politikusai teljesen más hangnemet ütnek meg Ankarával szemben a nemzetközi porondon. Ott rendre hangsúlyozzák: fontos szövetségest látnak Törökországban. A kettős beszéd hátterében pedig az Európára nehezedő migrációs válság lapul, amelynek kezelését az uniós blokk aligha tudja megoldani Ankara nagyvonalú közbenjárása nélkül. Erdogan „szívességének” azonban ára van.

Nagyjából ez az – Erdogannak kedvező – függőségi viszony határozta meg tegnap Horst Seehofer német belügyminiszter törökországi vizitjét, amelynek legfontosabb témája a 2016-os ­EU–török menekültügyi megállapodás volt. A találkozót azután iktatták napirendbe, hogy egy hónapja a török elnök azzal fenyegetett: megnyitja a határt a Törökországban várakozó négymillió menekült előtt, amennyiben nem kapja meg a paktum szerint Ankarának járó hatmilliárd eurós támogatást. Csakhogy Brüsszel szerint az összeg 90 százalékát már átutalták. Ezt a nézeteltérést hivatott rendezni Seehofer, illetve Dimitrisz Avramopulosz migrációügyi EU-biztos találkozója Süleyman Soylu török belügyminiszterrel, amely lapzártánkkor még tartott. Az EU–török paktum meghosszabbításáról ugyanis hamarosan dönteni kell, miközben ismét emelkedett a török–görög határon átkelő menedékkérők száma. Augusztusban kilencezer fő érkezett Görögországba; ez a legmagasabb szám az egyezmény aláírása óta. A Die Zeit német lap szerint a számokból arra lehet következtetni: a török kormány „engedi, hogy ez történjen”.

Leszbosz szigetén tüntetnek a bevándorlók. Folytatnák útjukat
Fotó: REUTERS/Elias Marcou

Az Erdogan által – egyelőre – visszatartott migránsokat ugyanakkor alighanem tárt karokkal várnák Európában a brüsszeli bevándorláspárti erők, amelyek a napokban önmagukat is megszégyenítő kettős mércével igyekeznek áterőltetni korrupcióval és összeférhetetlenséggel gyanúsított liberális politikusaikat az európai parlamenti meghallgatásokon. Jelen állás szerint ugyanis úgy tűnik, hogy míg a liberális túlsúlyú Európai Parlament jogi bizottságának előzetes meghallgatásán nem engedték át Trócsányi László magyar biztosjelöltet, a szakmai meghallgatásokig gond nélkül eljutott az Emmanuel Macron francia elnök emberének számító Sylvie Goulard, valamint a belga Didier Reynders is.

Utóbbit egyébként 2015-ben még rasszizmussal vádolták, amiért Fekete Péternek öltözve parádézott egy rendezvényen, de az elmúlt hetekben inkább azzal került a címlapokra, hogy Belgiumban kenőpénzek elfogadásával és pénzmosással vádolták az uniós igazságügyi tárca várományosát. Reynders a jogállamisági ügyekben, így a hazánkkal és Varsóval szembeni eljárásokban is illetékes lehet majd.

Goulard-ral szemben pedig most is nyomoz az OLAF, az EU csalás elleni hivatala. Noha szerdai meghallgatása nem zajlott éppen zökkenőmentesen, a Politico brüsszeli hírportál szerint ennek főleg az az oka, hogy az Európai Parlament két legnagyobb képviselőcsoportja, így a Trócsányi László mögött álló Európai Néppárt és a szintén visszautasított román biztosjelölt, Rovana Plumb mellett kiálló szociáldemokraták is mindent megtesznek azért, hogy veszteségeiket megtorolva a Macron pártja által uralt liberális frakció is veszítsen legalább egy biztosjelöltet. Ez márpedig Goulard lehet. A meghallgatások még nem értek véget, Goulard-nak például írásban megválaszolandó kérdéseket tettek fel utólag. Lapzártánkkor elképzelhető volt, hogy ismét meg kell jelennie az EP-bizottságok előtt.

Athén kitömné Ankara zsebeit

A bevándorlási válságot leginkább elszenvedő Görögország migrációs minisztere, Giorgosz Kumutszakosz a dolgok elébe menve már Seehoferék látogatása előtt további uniós pénzügyi támogatást kért Törökországnak, érvelése szerint ugyanis „továbbra is az EU–török megállapodás az egyetlen elérhető eszköz a migrációs válság kezelésére”. – El kell ismernünk, hogy Törökország hatalmas terhet hordoz magán azzal, hogy befogadott mintegy négymillió menekültet és bevándorlót, fogalmazott a politikus a Süddeutsche Zeitung német napilapnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.