Tovább pusztítanak az erdőtüzek a Földközi-tenger térségében

Görögországban és Törökországban napok óta nem sikerül megfékezni a lángokat. Szerda este egy hőerőművet is elért a tűz.

Magyar Nemzet
2021. 08. 05. 14:14
null
Varibobi, 2021. augusztus 4. Erdõtûzben kiégett ház maradványai Athén északkeleti külvárosában,Varibobiban 2021. augusztus 4-én. A görög fõváros északi részén több mint száz helyen kapott lángra a növényzet az utóbbi napokban. A rendkívüli aszállyal sújtott Görögországban 30 éve nem látott hõhullám tombol, néhány helyen a hõmérséklet a 43 Celsius-fokot is meghaladja. MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz Fotó: Thanászisz Sztavrakisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Rémálom, amelynek nincs vége” – írta szerdai címlapján az Eléftherosz Tiposz athéni napilap arra reagálva, hogy napok óta erdőtüzek pusztítanak Görögországban.

Erdőtűzben kiégett ház maradványai Athén északkeleti külvárosában,Varibobiban augusztus 4-én.
MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

A Reuters hírügynökség szerint a görög hatóságok csütörtökön újabb kitelepítéseket rendeltek el: többek között az Athéntől északkeletre fekvő Évia szigetén is, ahol több mint 170 tűzoltó, 52 tűzoltóautó, valamint hat vízszállító helikopter és repülőgép vett részt az oltásban és a mentésben. Az első becslések szerint a szigeten több száz lakóház és 25 ezer hektár fenyőerdő égett le.

A lángokkal vívott, egész éjszakás küzdelemben a tűzoltóknak sikerült megmenteniük az ókori Olümpia történelmi kincseket rejtő emlékhelyét

– mondta Lina Mendoni görög kulturális miniszter az ANT1 görög televíziós csatornának.

A görög parti őrség 85 embert csónakkal menekített ki a sziget északnyugati részén fekvő Roviesz tengerpartjáról.

Níkosz Hardaliász, a polgári védelemért felelős miniszterhelyettes kiemelte, hogy az Athén északi külvárosait kedden fenyegető lángokat sikerült megfékezni, de a tűzoltók és a repülőgépek tovább dolgoztak a térségben. A tűzoltóság csütörtök reggeli tájékoztatása szerint Görögországban 92 erdőtüzet kellett oltaniuk az elmúlt 24 órában.

A tűzvészek megfékezéséhez segítség érkezett Ciprusról és Franciaországból, és további két repülőgépet várnak Svédországból csütörtök este. A 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet és az erős szél az elmúlt napokban több mint 150 erdőtüzet okozott az ország különböző területein.

Törökországban is kilencedik napja pusztítanak erdőtüzek, sok esetben tengerparti üdülőhelyeket veszélyeztetve. A Reuters szerint a tüzek főként a Földközi-tenger partján keletkeztek, ezen belül elsősorban Antalya, Mugla és Adana üdülőövezetben. Sok régiót evakuálni kellett, számos település és terület vált a lángok martalékává. Néhány kisebb szállodát ki kellett üríteni.

Szerda este egy hőerőművet is elértek a lángok: a török Mugla tartományban lévő kemerköyi hőerőműből megkezdték a dolgozók mentését, a veszélyes anyagok elszállítása pedig már korábban megtörtént. Hivatalos tájékoztatás szerint a lángok nem rongálták meg a erőmű fő blokkjait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.