Trump elhalasztja dániai utazását

Magyar Nemzet
2019. 08. 22. 7:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel Twitteren bejelentette, hogy lemondja dániai látogatását, írta az MTI. „Dánia nagyon különleges ország, hihetetlen emberekkel, de tekintettel Mette Frederiksen miniszterelnök megjegyzéseire, miszerint nem érdekli őt Grönland megvásárlásának megvitatása, találkozónkat, amelyre két hét múlva került volna sor, elhalasztjuk” – írta mikroblogjában az államfő. Majd megköszönte a dán politikusnak, hogy világosan beszélt, mert – úgy fogalmazott – „költséget és erőfeszítést takarított meg mind az Egyesült Államoknak, mind pedig Dániának”. Trump jelezte: egy későbbi időpontban sor kerül a vizitre.

A múlt héten a The Wall Street Journal című lap írta meg, hogy Donald Trump szűk tanácsadói körben többször is felvetette Grönland megvásárlását Dániá­tól, sőt a Fehér Ház jogi tanácsadói hivatalának két munkatársát meg is kérte, vizsgálják meg ennek a lehetőségét. Az elnök gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow vasárnap egy televíziós interjúban megerősítette, hogy Trumpot tényleg érdekli Grönland esetleges megvásárlása.

Az 55 ezer lakosú sziget nem eladó, jelezte a dán miniszterelnök
Fotó: Reuters

Mette Frederiksen dán kormányfő éppen az amerikai sajtóhír megjelenése után és Kudlow nyilatkozata napján látogatott a Dán Királysághoz tartozó, autonómiát élvező szigetre, ahol közölte: a terület nem eladó, és egyébként reméli, hogy az amerikai elnök nem is komolyan vetette ezt fel. Donald Trump hétfőn még tréfás Twitter-anyaggal utalt Grönlandra: a mikroblogon fotómontázst tett közzé, amely az egyik szállodájának felhőkarcolóját és a bukolikus grönlandi tájat ábrázolja. A kép mellé azt írta: „Ígérem, hogy ilyet nem csinálok Grönlandon!” Grönlandon nagyjából 55 ezer ember él, többségük dán állampolgár, s elemzők szerint egyáltalán nem biztos, hogy szeretnének amerikaiakká válni.

Az amerikai elnök a hét végén a dél-franciaországi Biarritzba utazik, ahol részt vesz a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G7-es csoport csúcsértekezletén. Onnan indult volna Dániá­ba. Szeptember 1-jén már Lengyelországban emlékezik meg a második világháború kitörésének évfordulójáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.