Újabb robbanás történt Srí Lankán

A hatóság még vizsgálja a Srí Lanka-i fővárostól nem messze történt újabb robbanás körülményeit, miközben elrendelték a katolikus templomok átmeneti zárva tartását. Egyidejűleg jelentősen megnövelték az utcán járőröző katonák létszámát.

Magyar Nemzet
2019. 04. 26. 8:44
Police keep watch outside the family home of a bomber suspect where an explosion occurred during a Special Task Force raid in Colombo
Rendőrök tartanak szemlét az egyik feltételezett merénylő házánál Fotó: REUTERS/Thomas Peter

A hatóság még vizsgálja a Srí Lanka-i fővárostól nem messze történt újabb robbanás körülményeit, miközben elrendelték a katolikus templomok átmeneti zárva tartását. Egyidejűleg jelentősen megnövelték az utcán járőröző katonák létszámát.

Robbanás történt tegnap a Srí Lanka-i fővárostól, Colombótól 40 kilométerre keletre lévő Pugodában, de nem voltak áldozatok – közölte a helyi rendőrség szóvivője. A detonációt a törvényszék épülete mögött lévő szabad földterület térségében észlelték, de nem irányított robbantás történt, ahogy az elmúlt napok öngyilkos merényleteiben, írja a távirati iroda. A Srí Lanka-i templomok és szállodák ellen elkövetett húsvétvasárnapi merényletsorozatban legkevesebb 359 ember meghalt, mintegy ötszázan megsebesültek. A rendőrség újabb 16 embert tartóztatott le, velük már 76-ra emelkedett a merényletek miatt őrizetbe vettek száma. A hatóság több járművet is lefoglalt. Az országba érkeztek az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai is, hogy segítsenek a nyomozásban.

Egy ugyancsak tegnapi rendelet értelmében újabb értesítésig zárva tartanak Srí Lankán a katolikus templomok, továbbá rövid időre lezárták a repülőtérre vezető főútvonalat és bombariadó miatt a központi bank épületét is. A helyi katolikus egyház ugyanakkor közölte, hogy biztonsági okokból átmenetileg elmaradnak a misék is. A hatóságok bejelentették, hogy a veszélyes helyzetre való tekintettel az országban betiltják a pilóta nélküli repülőgépeket (drónokat), mert sok esetben a fegyveresek ezek segítségével szállítanak robbanóeszközöket.

Rendőrök tartanak szemlét az egyik feltételezett merénylő házánál
Fotó: REUTERS/Thomas Peter

Korábban erre már Irakban volt példa, ahol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei alkalmazták ezt a módszert a támadásaik során. Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök még hétfőn elrendelte a szükségállapotot, és több ezer katonát is mozgósítottak az országban, hogy a nyomozásban segítséget nyújtsanak a hatóságoknak. A szükségállapot idején a rendőrség és a katonaság előzetes bírósági felhatalmazás nélkül őrizetbe vehet embereket, és házkutatásokat is tarthat. Az utcákon járőröző katonák létszámát tegnap ötezerről 6300-ra emelték, továbbá a haditengerészet és a légierő is rendelkezésre bocsátott kétezer katonát – írja az AFP nyomán az indiai Economic ­Times online változata.

A támadások elkövetőjeként ugyan az egykori iraki és szíriai területeit elveszítő Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet jelentkezett, de a Srí Lanka-i hatóságok továbbra sem biztosak abban, hogy a dzsihadista szervezetnek köze van a merénylethez, és egy kevéssé ismert, helyi szélsőséges muszlim csoportot gyanúsítanak. Ugyanakkor Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint minden jel arra mutat, hogy az ISIS inspirálta a támadásokat. Az amerikai diplomácia vezetője még hétfőn telefonon egyeztetett Srí Lanka miniszterelnökével, és felajánlotta az Egyesült Államok segítségét a tettesek felelősségre vonásához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.