Útelágazáshoz érkezett Prága

Andrej Babiš kormányzása alatt megerősödtek a kapcsolatok a visegrádi négyekkel.

2021. 07. 24. 7:42
ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
Brüsszel, 2019. december 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Andrej Babis cseh miniszterelnök üdvözli egymást a V4-ek egyeztetésén, az EU-tagországok állam- és kormányfői évzáró találkozója előtt Brüsszelben 2019. december 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrej Babiš újraválasztásával megmaradna Csehország jó viszonya a visegrádi négyekkel, a Kalózpárt győzelme esetén mindenképpen megváltozna a széljárás, a harmadik erő, a konzervatív blokk pedig, bár Nyugat-orientált, minden bizonnyal nem fordulna szembe Közép-Európával, hiszen ők is tisztában vannak azzal: Visegrád szerepe megváltozott, a V4-ek együtt nagyobb erőt képviselnek euró­pai uniós ügyekben – vázolta fel a lehetséges forgatókönyveket Mészáros Andor, az ELTE egyetemi adjunktusa. A kérdés azért is releváns, mert október elején parlamenti választásokat tartanak Csehországban, a Babiš által 2017 óta vezetett prágai koalíciós kormány pedig szoros kapcsolatokat alakított ki a V4-ekkel, azon belül Magyarországgal is.

Orbán Viktor miniszterelnök és Andrej Babiš cseh miniszterelnök üdvözli egymást a V4-ek egyeztetésén Brüsszelben 2019-ben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Erre maga a miniszterelnök is utalt a héten megjelent könyvében – amelyet a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német napilap a választási kampány beharangozójának nevezett –, hiszen ebben Babiš igazi barátjának nevezi Orbán Viktor kormányfőt.

Bár Babiš pártja, a jobbközép-liberális ANO mozgalom a liberális európai pártcsaládban foglal helyet, ideológiai kérdésekben a magyar, illetve a visegrádi álláspontot képviselte az elmúlt években.

Elutasította az uniós intézmények által erőltetett migrációs kvótákat, de a FAZ által idézett könyvében az orbáni családpolitikát is magáévá tenné Babiš: a cseh anyáknak több gyermeket kell szülniük, hogy „nemzetünk ne haljon ki”. – Csehország szilárdan beépült az Európai Unióba, s nem lenne szabad, hogy tagsága a szervezetben politikai viták tárgya legyen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Csehországnak automatikusan mindent át kellene vennie, amit a brüsszeli „eurokraták”, illetve a „nagy államok progresszív politikai elitjei” kidolgoznak – mondta ugyancsak Andrej Babiš egy júniusi konferencián, védelmébe véve Csehország szuverenitását.

A cseh kormányfő legutóbb a magyar gyermekvédelmi törvényt ért ­uniós össztűz kapcsán állt ki Magyarország mellett, amikor nem volt hajlandó aláírni a hazánkat elítélő, tizenhét uniós miniszterelnök által aláírt felhívást.

– Nem tudom, miért kellene beleszólnunk a magyarok dolgába törvényeik ügyében – fejtette ki Andrej Babiš. A szorossá vált kapcsolatok újabb jeleként Magyarország több százezer adag Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot kölcsönzött Csehországnak, amiért Andrej Babiš nyilvánosan köszönetet mondott.

Éppen a koronavírus-járvány harmadik hullámának kezelése lehet az egyik olyan ügy, ami miatt választási győzelme ellenére mégsem kerülhet újra a kormányfői székbe Babiš. – Csehországban az az általános vélemény, hogy a kormány nem kezelte jól a járványt, a csehek eleve rosszabbul viselték a korlátozásokat más országok polgárainál – mondta lapunknak Mészáros Andor, aki hangsúlyozta: mindezért elsősorban nem az ANO-t, hanem a kisebbik koalíciós partnert, a szociáldemokratákat büntethetik meg a választók, hiszen a cseh operatív törzs vezetője a szociáldemokraták által jelölt belügyminiszter volt. A felmérések szerint az ANO-nak 26 százalékos a támogatottsága (a négy évvel ezelőtti választásokon 29,6 százalékot ért el), míg a szociáldemokraták az ötszázalékos bejutási küszöböt sem biztos, hogy átlépik.

Babišékkal szemben két nagy blokk áll: a hárompárti konzervatív Együtt (20 százalék), illetve a zöld-balliberális Kalózok és Polgármesterek (21,5 százalék). Legerősebb ellenfelét, a Kalózpártot az Európai Parlament által irányított zöld fanatikusoknak nevezte Babiš. A három nagy blokk nem hajlandó együttműködni egymással, így Mészáros Andor szerint hónapokig tartó kormányalakítási tárgyalások jöhetnek a választások után. Andrej Babiš mindenesetre a kampányban arra fog törekedni, hogy a kormánya által elért sikereket hangsúlyozza: a nyugdíjemelést, az adócsökkentést, azt, hogy javított a vállalkozói környezeten és sikeresen érvényesíti a cseh állam érdekekeit az Európai Unióban. Nem mellesleg az Európai Bizottság is jóváhagyta a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló cseh nemzeti tervet, megnyitva az utat a 180 mil­liárd koronás (2520 milliárd forintos) uniós támogatáshoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.