Vakcinahiány miatt Madrid és Katalónia leáll az oltással

Leállítja a koronavírus elleni oltóanyag első dózisainak beadását Madrid és Katalónia. A két legsűrűbben lakott régió a Pfizer csökkentése és a Moderna késlekedése miatt kifogy a vakcinakészletből, ezért csak azokat oltják tovább, akik már megkapták az első adagot.

2021. 01. 27. 21:25
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Madrid leállítja a koronavírus elleni védőoltások első dózisainak beadását

Ignacio Aguado Madrid elnökhelyettese azt mondta szerdán: „ezen a héten és a jövő héten sem” folytatják tovább az első adagok kiszállítását a vakcinahiány miatt.

Csak azokat immunizálják tovább, akiket már decemberben beoltottak, nekik ugyanis garantálni kell a második oltást. Aguado szerint ugyanis ha ők nem kapják meg azt, akkor a vírus nagyobb eséllyel mutálódik, ellenállóbbá válik és sokkal nehezebb lesz megküzdeni a járvány következő hullámaival.

Kifogynak az oltóanyagból a katalánok is

A spanyol régió közegészségügyi titkára, Josep Maria Argimon közölte: Katalónia csütörtöktől nem tud tovább oltani, meg kell várni a következő adag szállítmányt és csak utána tudják folytatni az oltási tervet. Úgy fogalmazott:

„A Pfizer csökkentése miatt a központi kormány a tervezettnél csak jóval kevesebb oltóanyagot küldött a katalánoknak, a Moderna erre a hétre várt 8.500 adag vakcinája nem érkezett meg, az AstraZenecáról pedig egyelőre semmi hír”,

ezért le kell állítaniuk a procedúrát.

Szerdáig Katalóniában 217.000 vakcinát osztottak szét, ebből 200.704-et már beadtak: a dózisok 29 százalékát idősotthonok dolgozói és lakói, 71 százalékát pedig egészségügyi szakemberek kapták meg. A Katalónia rendelkezésére álló utolsó adagokat péntektől hétfőig azok között fogják szétosztani, akik 21 napja megkapták az első adagot és olyan otthonokban élnek, ahol túl sok a fertőzött.

Ez azt jelenti, hogy nem folytatják az oltást új emberekkel, köztük a szintén rizikócsoportba tartozó 80 év fölöttiekkel. Argimon azt mondta:

400 ezer vakcinára lenne szükség ahhoz, hogy őket elkezdhessék beoltani, de jelenleg ennek a mennyiségnek a töredéke sincs náluk.

A katalánok arra kérik a kormányt, hogy követelje a vakcinákat gyártó cégektől, hogy tartsák be a dózisokról kötött uniós szerződéseket.

Madrid közben már most úgy véli:

Lehetetlen teljesíteni a kormány tervét, miszerint nyárra a spanyol lakosság 70 százalékát immunizálni kell.

Szerinte ebben a ritmusban ezt a számot leghamarabb 2023 nyarára lehet csak elérni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.