A német külügyminiszter változásokat sürgetett Libanonban

– Nem mehetnek tovább úgy a dolgok, mint korábban – közölte a Bejrútba látogató Heiko Maas.

Forrás: MTI2020. 08. 12. 15:43
null
Bejrút, 2020. augusztus 6. Libanoni katonák megrongálódott épületek romjainál Bejrút kikötői negyedében 2020. augusztus 6-án, két nappal a hatalmas erejű, kettős robbanás után. A detonációk következtében a legutóbbi információk szerint legkevesebb 135 ember életét vesztette, több mint ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy hat évvel ezelőtt elkobzott és raktárban őrzött vegyianyag-hajórakomány robbant fel. MTI/EPA/Pool/Thibault Camus Fotó: Thibault Camus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Újrakezdésre van szükség Libanonban a lakosság bizalmának visszanyerése érdekében a fővárosban a múlt héten történt hatalmas robbanás után – jelentette ki a német külügyminiszter szerdán Bejrútban. Heiko Maas hangsúlyozta, hogy jelentős gazdasági reformokra van szükség, illetve olyan kormányra, amely képes hatékonyan fellépni a korrupció ellen.

– Nem mehetnek tovább úgy a dolgok, mint korábban.

– A nemzetközi közösség kész befektetni, de ennek előfeltétele a biztonság – fogalmazott, hozzáfűzve: sok a tennivalója a következő libanoni kormánynak. A külügyminiszter a német kormány által felajánlott húszmillió eurós humanitárius támogatás részeként átnyújtott egy egymillió eurós csekket a libanoni vöröskeresztnek. Maas felkereste Bejrútban a robbanás helyszínét, valamint találkozott az ország elnökével és több helyi civil szervezet vezetőjével.

A múlt keddi robbanásban – amelyet a kikötőben helytelenül tárolt 2700 tonna ammónium-nitrát idézett elő – eddig legkevesebb 171 ember halt meg, mintegy hatezren megsérültek és százezrek otthona vált lakhatatlanná.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.