Van igény a magyar gyökerek megtartására

Az Egyesült Királyságban huszonnégy hétvégi iskolát tartanak nyilván, kétezer gyereket tanítanak.

2021. 06. 11. 7:45
London, 2014. május 10. Gyerekek az Eszter-lánc mesezenekar műsorán az Észak-Londonban rendezett Tavaszi Magyar Fesztivál Kézműves- és Könyvvásáron 2014. május 10-én. Az Angliában és Londonban élő magyarok számára tervezett kapcsolatteremtő, kulturális és családi fesztivál a Magyar Művészeti és Kulturális Portál szervezésében jött létre. MTI Fotó: Deme Dániel Fotó: Deme Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyságban érvényes járványügyi korlátozások enyhítésével idén ismét személyes részvétellel tartották meg a szigetország hétvégi magyar iskoláinak országos oktatási konferenciáját. A már negyedik alkalommal megrendezett eseményt – Magyarország londoni nagykövetségével és a Londoni Magyar Kulturális Központtal együttműködve – a Magyarok Angliai Országos Szövetsége (Maosz) szervezte. A helyszín a londoni magyar nagykövetség volt, de a tavalyi online konferencia hagyományait folytatva lehetőség volt a virtuális részvételre is, így írországi, németországi, norvé­giai és svédországi iskolák is csatlakoztak a megbeszélésekhez.

A hétvégi iskolák a helyi hivatalos oktatási rendszeren kívül, a diákok szabadidejében igyekeznek segíteni a külföldön élők gyermekeinek magyarnyelv-tanulását, illetve a magyar kultúra megismerését. Ahogy Kumin Ferenc nagykövet megnyitójában fogalmazott, ezek az iskolák komoly áldozatokat követelnek a tanárok, a szülők és a gyermekek részéről is, hiszen a hétvégi szabadidejüket fordítják arra, hogy megkapják azt a magyar tudást, ami nélkül nem tudnák megőrizni a magyarságukat. – Ez a munka páratlan értékű és minden támogatást megér – mondta Kumin Ferenc. – Ezért is fontos, hogy a magyar diplomácia rendszeresen fórumot biztosítson arra, hogy egy adott területen tevékenykedő hétvégi magyar iskolák összejöhessenek, kicserélhessék a tapasztalatai­kat, bátorítsák egymást, és mindent megtegyenek azért, hogy egyre magasabb színvonalon tudják ezt a páratlanul értékes tevékenységet művelni – tette hozzá.

– A legújabb időkben, a szabadság adta lehetőséggel élve külföldön dolgozó fiatal szülők körében jól érzékelhető az az igény, hogy gyermekeik megtartsák magyar gyökereiket – nyilatkozta lapunknak Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyek egyeztetésért felelős miniszterelnöki megbízott, a londoni konferencia díszvendége. Mint elmondta, a brit hétvégi iskolák látogatói között sok olyan magyar anyanyelvű szülő is van, aki Magyarországgal szomszédos országból érkezett, és így már van tapasztalata a magyar identitás aktív fenntartásában. Szili Katalin szerint napjainkban a másod-, harmad-, sőt negyedgenerációs magyar származású fiatalok köré­ben is reneszánszát éli a gyökerekhez való visszatérés.

Gyerekek az Eszter-lánc mesezenekar műsorán az Észak-Londonban rendezett Tavaszi magyar fesztivál kézműves- és könyvvásáron 2014. május 10-én
Fotó: Deme Dániel / MTI

Norton Éva, a Maosz elnöke lapunknak azt mondta: az Egyesült Királyságban 24 hét végiiskolát tartanak nyilván – Észak-Írországtól Skóciáig minden tartományban működik ilyen iskola –, és a foglakozásokon országszerte mintegy kétezer gyermek vesz részt. A legtöbb iskola – minimális részvételi díjjal – jótékonysági szervezet formájában működik, de mint Szili Katalin kiemelte, a nemzetpolitikai államtitkárság közreműködésével számos ösztöndíj, köztük a Kőrösi Csoma Sándor-program, valamint kulturális, illetve oktatási támogatás is elérhető. A Maoszon keresztül például több iskola kötelező biztosításának díját finanszírozták, mondta Norton Éva. Ezenkívül az államtitkárság budapesti továbbképzéseket is szervez a világ különböző tájain működő hétvégi iskolák pedagógusainak.

Bár a járványügyi korlátozások a hétvégi iskolák hagyományos működési kereteit is felborították, mára komoly tapasztalatokat szereztek az online térben történő oktatásról, amely olyan családoknak is elérhetővé tette ezeket az iskolákat, akik eddig a fizikai távolság miatt személyesen nem tudtak részt venni a foglalkozásokon. Sőt, az internet arra is lehetőséget adott, hogy az egyik iskola babaórájára a népszerű gyermekdalok szerzője is bejelentkezzen. Emellett az online anyagok könnyebben megoszthatók a különböző szervezetek között, akár országhatárokon keresztül is. Amint Szili Katalin elmondta, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács pedagógusai által készített, 3058 tanórából álló ­online tananyagot és a hozzá tartozó oktatási segédanyagot az Egyesült Királyságban működő iskolák tanárai is nagy örömmel fogadták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.