Von der Leyen: A tagállamok fordítsanak még több figyelmet az egészség védelmére

Forrás: MTI2020. 03. 15. 21:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós tagállamok kormányainak küldött videoüzenetében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra szólította fel az Európai Unió valamennyi tagállamát, hogy fordítson még több figyelmet az egészség védelmére és az egységes piac működésének fenntartására a koronavírus által okozott válság pillanataiban – közölte a bizottság vasárnap.

Von der Leyen elmonda, az Európai Bizottság a nap folyamán elfogadta a védőeszközök uniós határok közötti mozgatásának engedélyezési rendszerét.

Bejelentette, hogy az uniós bizottság hétfőn uniós szintű közbeszerzést ír ki az egészségügyi készletek és a lélegeztetőkészülékek tesztelésére, továbbá útmutatásokat fog előterjeszteni a határellenőrzést érintő intézkedésekre a nemzeti kormányok számára.

„Az emberek egészségének védelme érdekében hozott intézkedések nem akadályozhatják a dolgozók közlekedését, valamint az áruk forgalmát az egészségügyi rendszerek, a gyárakat és üzletek működése érdekében” – fogalmazott.

Az uniós intézményeknek a tagállamokkal közösen mihamarabb össze kell hangolniuk a szükséges válaszlépéseket – hangsúlyozta az uniós bizottság elnöke.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke vasárnapi közleményében leszögezte: a tagállamok kormányainak nem szabad korlátozniuk az orvosi felszerelések szállítását, és fel kell hagyniuk a szabad mozgás akadályozását eredményező egyoldalú intézkedéseikkel.

„A járvány elleni harc egész Európára kiterjed, ezért a kormányoknak és az EU intézményeinek együttműködésre és szolidaritásra kell törekedniük” – fogalmazott. Kijelentette, semmilyen erőfeszítés nem elegendő az emberek egészségének védelme és a rászorulók segítése érdekében.

Biztosítani kell az orvostechnikai eszközök megfelelő gyártását és szállítását – húzta alá.

Alapvető fontosságúnak nevezte a belső piac működésének biztosítását és szabályainak tiszteletben tartását.

A vírus nem tartja tiszteletben a határokat, ezért a határellenőrzés önmagában nem elégséges a leküzdésére – monda. Szerinte az unió külső határain szabályszerűen és a nemzetközi kötelezettségekkel összhangban végzett ellenőrzések megerősítése azonban hozzájárulhat a schengeni övezet hatékony működéséhez.

Gondoskodni kell arról, hogy minden termék, köztük az orvostechnikai eszközök a rendeltetési helyére kerüljenek, és oda, ahol azokra a legnagyobb szükség van – hangsúlyozta

„A szolidaritásnak, a kölcsönös bizalomnak és az őszinte együttműködésnek kell irányítania a járvány elleni küzdelemben tett lépéseinket” – mondta.

Ezek az alapelvek, amelyek Európa lényegi elemeit jelentik, most még jobban szükségesek, mint valaha – tette hozzá az uniós parlament elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.