Washington és Szöul gesztust tett Phenjannak

Magyar Nemzet
2019. 11. 18. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea vasárnap közölte, hogy elhalasztja a november végére tervezett közös légi hadgyakorlatát, amelynek megrendezését Észak-Korea provokatívnak tartja. A bejelentés a thaiföldi fővárosban, Bangkokban hangzott el, ahol Mark Esper amerikai védelmi miniszter és dél-koreai partnere az ázsiai védelmi miniszterek tanácskozásán vesz részt.

Esper pénteken még a dél-koreai fővárosban tárgyalt a helyi tisztviselőkkel, ennek befejezését követően azonban nem említették, hogy szó lett volna a Vigilant Ace fedőnevű hadgyakorlat elhalasztásáról. Most Bangkokban az amerikai védelmi tárca vezetője azt mondta, hogy a halasztásra nem Észak-Koreának tett engedményként kell tekinteni, hanem a béke megteremtése érdekében tett jóhiszemű törekvésként.

Korábban Szöul és Washington korlátozta a hadgyakorlat mértékét, sőt még a kódnevét is megváltoztatták. Phenjan ennek ellenére határozottan bírálta a katonai manővert, amelynek megtartása szerinte bizonyíték arra, hogy a másik fél nem érdekelt a kapcsolatok javításában. Az észak-koreai hatóságok már többször felszólították Dél-Koreát, hogy hagyjon fel az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatokkal, mert ártanak a Phenjan és Szöul közötti párbeszédnek.

Október 5-én amerikai és észak-koreai képviselők találkoztak munkamegbeszélésre a svéd fővárosban, de a tárgyalások eredménytelenül zárultak. Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyaló a tárgyalások összeomlásáról számolt be, és azt javasolta az amerikai félnek, hogy gondolja át jobban az álláspontját. Az amerikai külügyminisztériumnál nem értettek egyet Kim Mjong Gil értékelésével, és a találkozót konstruktívnak nevezték – írja az MTI.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.