Zárva tart a templom

A lassulási folyamat fenntartása érdekében Németországban például újabb szigorítást terveznek.

Mártonffy Attila
2020. 04. 09. 9:09
Employees prepare chocolate Easter bunnies wearing protective masks at Baeckerei Bohnenblust bakery in Bern
Berni csokoládényulak – kis szépséghibával. Rendhagyó húsvétot ünnepel idén a világ Fotó: Arnd Wiegmann Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa több országából is a koronavírus-járvány terjedésének lassulását jelentették, de ez még nem jelenti azt, hogy lényegesen enyhítenének a gyülekezési és a mozgáskorlátozásokon. A lassulási folyamat fenntartása érdekében Németországban például újabb szigorítást terveznek, a szövetségi belügyminisztériumban készülő javaslat szerint akár 25 ezer euró büntetés is járhat a külföldről érkezők kötelezettségeit előíró karanténszabályok megszegéséért – írja a távirati iroda.

Angela Merkel kancellár a legutóbbi tájékoztatóján kiemelte: számos további tényezőt is figyelembe kell venni, de a jelenlegi korlátozások április 19-ig egész biztosan megmaradnak. Ennek jegyé­ben két német bíróság is úgy döntött a templomba járók keresetére válaszolva, hogy húsvétkor sem engedélyezi a gyülekezési szabályok lazítását. A Deutsche Welle hírportál szerint a katolikus és a protestáns egyházak is otthonmaradásra szólítottak fel.

Berni csokoládényulak – kis szépséghibával. Rendhagyó húsvétot ünnepel idén a világ
Fotó: Reuters

Franciaországban sem lazítanak a mozgási szigorításokon, sőt több tízezernyi rendőrrel és csendőrrel növelték a járőrözők számát a holnapi „nagy húsvéti kirajzást” megelőzendő. A hatóság emberei az autóutak és autópályák városokból kivezető szakaszain hivatottak megállítani és visszafordítani a szabályok megszegőit. Ugyanakkor a háziorvosok 90, a fogorvosok 40-65 százaléka ismét megnyitotta rendelőjét. Folytatódik a kedvező tendencia Ausztriában is: az elmúlt két napban csaknem kétszer annyi embert nyilvánítottak gyógyultnak, mint ahányan megfertőződtek. Alexander Schallenberg külügyminiszter szerint húsvét után sor kerülhet az óvintézkedések óvatos feloldására.

Az olasz kormány tájékoztatása szerint a járványgörbe Itáliában is elkezdett lefelé ívelni, a lenullázódás – ha továbbra is betartják az óvintézkedéseket – az előrejelzés szerint május 19-én várható. A nem létfontosságú termelés, valamint a kereskedelem egyes ágazatainak működése már a jövő héten újraindulhat, miközben a kijárási korlátozás lassú és fokozatos enyhítését májustól tervezik. Az olasz közegészségügyi hivatal mégis az óvintézkedések további tiszteletben tartására hívott fel. Csehországban kedden lassabban nőtt a koronavírusos fertőzések száma a múlt heti napi átlagnál. Adam Vojtěch egészségügyi miniszter azt mondta, a kormány mérlegeli a termelői piacok újranyitását húsvét után, s nincs akadálya annak, hogy bővüljön a nyitva tartó üzletek és szolgáltatások sora. Ennek ellenére a képviselőház április 30-ig meghosszabbította a szükségállapotot.

Kijárási tilalom széderre

Izraelben a koronavírus-járvány árnyékában készülnek a szédereste megünneplésére – jelentette az MTI a helyi média alapján. Ráadásul tegnap délutántól csütörtök délelőttig, az egyiptomi kivonulásra emlékező pészah ünnep kezdetét jelző szédereste idejére teljes kijárási tilalmat vezettek be. A településeken belül sem lehet közlekedni, hogy az emberek ne látogassák meg rokonaikat, hanem otthonukban ünnepeljenek a fertőzés terjedésének visszafogása érdekében. A rendőrség több száz ponton ellenőrzi a forgalmat, csak a létfontosságú munkahelyek dolgozói hagyhatják el a lakhelyüket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.