Visszatér a tévéképernyőre az M5 legmarkánsabb vitaműsora

– Az Ez itt a kérdés vitathatatlanul az M5 egyik legmarkánsabb műsora volt, és most hosszabb műsoridőben tér vissza a képernyőre. Dinamikus kultúrpolitikai műsort tervezünk, hisz nagyon forró viták kavarják fel a világot és a magyar közéletet, mi pedig minél több véleménynek szeretnénk hangot adni – mondta Bán János, az M5 csatornaigazgatója. Hétfőn este indul útjára az M5 új, főműsoridőben jelentkező kétórás műsor-összeállítása is, melynek újdonságairól Bán Jánossal és Gulyás Istvánnal, az Ez itt a kérdés szerkesztőjével, műsorvezetőjével beszélgettünk.

Pataki Tamás
2020. 08. 30. 21:19
null
Bán János: Nézőinket segítjük tájékozódni a kultúra világában Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezentúl 19 és 20 óra között új kulturális magazint láthatunk az M5 csatornán, Librettó címen, melyben időszerű témákat boncolgatnak és élő beszélgetésekkel jelentkeznek az irodalom, a színház, a film és a zene világában készülő produkciókról.

– Kritikarovatunk is lesz, hisz nem csak „ajánlani” szeretnénk a kulturális termékeket, hanem kritikai megjegyzéseket is hallani szeretnénk könyvekről, filmekről, premierekről, bemutatókról. Filmesztéta, kritikus vagy akár vlogger részvételével beszélgetnénk arról, hogyan sikerült a produkció, mert nézőinket ezzel is segíteni szeretnénk, hogy körültekintően tájékozódhassanak a kulturális szférában. Ennek a magazinműsornak a részeként jelentkezik minden hétköznap a Kulturális híradó, kiegészülve egy nap témája típusú stúdióbeszélgetéssel – mondta Bán János csatornaigazgató, aki reméli, hogy a járványhelyzet nem borítja fel az őszi évadjukat, mert közben gőzerővel készítik az M5 csatorna jövőbeli terveit.

Bán János: Nézőinket segítjük tájékozódni a kultúra világában
Fotó: Bach Máté

– Ezek persze még távlati tervek és célok, de tény: a Viasat Historyhoz vagy a History Chanelhez hasonló minőségű dokumentumfilmeket, tévésorozatokat szeretnénk készíteni a magyar történelem ismert és kevésbé ismert, traumatikus vagy dicsőséges, agyonhallgatott vagy sokat vitatott témáiról. Történészi stúdióbeszélgetések is színesítenék majd a palettát – mondta a csatornaigazgató, aki elárulta, hogy a filmválasztékukat is szélesíteni szeretnék, ezentúl igyekeznek olyan produkciókat műsorra tűzni, melyek a magyarság vagy a környező népek történetéről szólnak, illetve a polkorrektség témakörét érintik.

– Az Elfújta a szélt például néhány nap múlva, szeptember 10-én tűzzük műsorra, a Black Lives Matter mozgalom miatt ezt különféle szolgáltatók kivették a kínálatukból, mondván, hogy csak kínos magyarázatokkal lehetne műsorra tűzni. Mi ennek kapcsán arról szeretnénk beszélni a film előtti Ez itt a kérdés műsorban, hogy a kortárs Amerika hogyan értékeli át a korábbi filmjeit, könyveit, emlékműveit, jelképeit, s arról, valóban az lenne a megoldás, hogy kigyomláljuk a kulturális alkotásaink közül azokat, melyeket manapság bizonyos okokból más megítélés alá esnek, mint korábban vagy sem – vetette fel a kérdést Bán János.

A korábban nagyon sikeres Ez itt a kérdés című vitaműsor is visszatér az M5 képernyőjére 20 és 21 óra között, kibővült műsoridővel. Ebben a beszélgetős műsorban többek között olyan forró közéleti témákkal foglalkoznak majd, mint például a Színház- és Filmművészeti Egyetem körüli helyzet vagy a történelmünkkel kapcsolatos, késhegyig menő őstörténeti viták, az új Nemzeti alaptanterv bevezetése és a genderhelyzet legújabb fejleményei.

– Kultúrpolitikai és tudománypolitikai vitákat lehet majd követni az Ez itt a kérdés felújított változatában. Szeretnénk, ha ezek a viták nem lógnának a levegőben, ha a fő vitapartnerek leülnének egymással, és ütköztetnék az érveiket. Olyan témákkal fogunk kezdeni, amelyek mostanában nagy vihart kavartak a közéletben. Ilyen kérdés például, hogy hány éves korban lehet elkezdeni a szexuá­lis életre való felkészítést, szabad-e LMBTQ tárgyú mesékkel „érzékenyíteni” a gyerekeket? Mindkét oldalról hívtunk vendégeket: olyan tudóst és kutatót, aki szerint erre nincs semmi szükség, hisz a népmese más kódrendszerrel működik, az ellenoldalról pedig egy aktivistát, aki szeretné, ha ennek helye lenne az oktatásban, továbbá egy szakértőt, aki ezt támogatja – mondta Gulyás István műsorvezető, aki szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem körüli vitában üzengetés helyett a feleknek le kellene ülniük egymással, hogy ütköztessék a nézőpontjaikat, megjegyezve, hogy náluk ezt megtehetik.

Gulyás István: Nagy vihart kavaró témákkal kezdünk
Fotó: MTI/Zih Zsolt

A műsor első hetében szóba kerülnek még a koronavírus-tagadók, csütörtökön pedig tudományelméleti viták várhatók, pénteken egy hétzáró műsorra számíthatnak a nézők, melyben olyan megmondóemberekkel, közéleti „celebekkel” – könnyűzenészek, humoristák és a többi – szeretnék megvitatni a héten felmerült témákat, akiknek a véleményére odafigyelnek az emberek. Vasárnap este pedig a Portré+ adással zárul a hét: olyan illusztris kulturális figurákkal terveznek életút-beszélgetést, melyben a gondolkodásukat, értékrendjüket is megismerhetik a nézők. Az elsőben Csuja Imre életútját mutatják be a nézőknek, a színművésszel Sipos Szilvia beszélgetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.