Így készült Leslie Mandoki vizuális Bartók-albuma

Egyedülálló vizuális albumot mutat be a magyar származású világhírű zenész Leslie Mandoki legújabb duplalemeze muzsikájára. A Bartók Béla Magyar képek című alkotása ihlette zenei és mozgóképes feldolgozás remek zenét, Grammy-díjas művészeket, telt házas koncertek élő felvételeit és mozi minőségű filmkockákat ígér. Az alkotást most mindenki megnézheti, hiszen a napokban az egyik országos kereskedelmi televíziós csatorna is műsorára tűzi.

Magyar Nemzet
2020. 12. 28. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halálukig vártak a jogokra

Rejtélyes vacsorára hívta Greg Lake (Emerson, Lake and Palmer) és Jon Lord (Deep Purple) évekkel ezelőtt a magyar származású, de 45 éve Németországban és Amerikában élő és tevékenykedő zenész-producert, Leslie Mandokit. A páros titkon dédelgetett tervét osztotta meg Mandokival: Bartók Béla Magyar képek darabjának feldolgozását tervezték, amihez azonban a jogokat nem sikerült megszerezniük. Néhány év volt még hátra a lejáratig és így a zenei anyag szabad felhasználásig. Az előkészületek lassan haladtak, mire sor kerülhetett a tényleges munkára, a páros mindkét tagja elhunyt. Leslie Mandoki azonban ígéretét tartva stúdióba vonult csapatával, akiknek szívügyévé vált a Magyar képek.

Leslie Mandokit titkos találkozóra hívta két zenész óriás
Fotó: Kurucz Árpád

Övé az egyik legnagyobb Bartók-gyűjtemény

A nemzetközi muzsikusokból álló zenekar tagjai elmélyültek a magyar kultúrában, és teljesen azonosultak a bartóki eszmével. Az afroamerikai zenészek különösen tisztelik Bartók Bélát. Anthony Jacksonnak – a Mandoki Soulmates egyik basszusgitárosának – van az egyik legnagyobb Bartók-gyűjteménye a világon. Többek között a Grammy-díjas Al Di Meolával, Randy Breckerrel, Cory Hendryvel és Richard Bonaval részvételével elkészült az album, amelyet telt házas koncerttermek előtt mutattak be. Berlinben, Magyarország tevékeny részvételének elismeréseként a berlini fal leomlásának harmincadik évfordulójára rendezett ünnepségsorozat záróakkordja volt ez a hangverseny.

– Az európai sokszínűség gyönyörű, ez adja a közösség erejét. A helyi kultúrák, a katalán, skót, dél-tiroli és székely árnyalatok rajzolják meg a festményt, amelybe a magyar színek is beletartoznak. A Magyar képek a magyar szabadságvágy vizualizálása, amely az oszmán, Habsburg, német és szovjet megszállás alatt is olyan sokat adott Európának – mondta Leslie Mandoki az album kapcsán.

A Magyar képekhez most egyedülálló feldolgozás készült. A vizuális album a koncertek, stúdiófelvételek és a bemutatókhoz forgatott magyarországi felvételek összevágásával készült különleges film, amelyet a TV2 december 30-án este tűz műsorára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.