A művészet szabadsága festővásznakon és fotográfiákon

A február 9-én kezdődő Cziffra György-fesztiválon nemcsak a hazai fellépők hangversenyeit nézhetjük meg, hanem három alkotó tárlatát is. A következő hónapokban ugyanis Pagels-Tóth Anna festőművész, aatoth franyo képzőművész és Sebestyén Sára fotóművész kiállítását csodálhatjuk meg díjmentesen az online térben. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ pedig tablókiállítással emlékezik meg a száz éve született zongoraművészről.

2021. 02. 01. 9:00
null
Első franciaországi kiállításának megvalósulását Cziffra György segítette Fotó: Phanmanee SUPHO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cziffra György pályája csúcsán, sikeres és elismert művészként sem feledkezett el arról, milyen nehézségekkel kell szembenézniük a pályakezdő művészeknek. Senlisben megvásárolta a Saint-Frambourg kápolnát, felújította és valóságos művészeti paradicsommá varázsolta. Nemcsak fiatal zenészeket, hanem képzőművészeket is hívott, támogatta őket szakmai fejlődésükben, kiállításokat szervezett számukra. A Balázs János zongoraművész által életre hívott Cziffra-emlékév és fesztivál tárlatai abba a szellemiségbe illeszkednek, amit a világhírű zongoraművész a zenében, a kiállító művészek a képzőművészetben képviselnek – olvasható a szervezők lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Február 9-én 20 órakor virtuálisan nyílik meg Pagels-Tóth Anna Éteri színek című kiállítása, amely február 28-ig várja a művészet kedvelőket. A fiatal művész tárlata a színek elevenségére és éteri megjelenésére, az élénk és sötétebb színárnyalatok találkozására, egybefolyására, illetve a feszültség keresésére fókuszál. Pagels-Tóth Anna számára az alkotás nem más, mint a különböző világok felfedezése és újabb határok feszegetése, a színek ösztönös követése.

Pagels-Tóth Anna kiállítása a hónap végéig lesz látható
Fotó: Cziffra100.hu

„Az önkifejezéssel járó szabadságérzet és a színek hatása önmagamra a legerősebb mozgatórugója annak, ami miatt alkotok” – vallja a festőművész. Cziffra György címmel látható kiállítás az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban ugyancsak február 9-től egészen az emlékév végéig (2022. május 31.) a ház nyitvatartási idejében. A művelődési központ újranyitásáig egy kis ízelítő tekinthetünk meg a tárlatból, „ablakkiállítás” formájában.

aatoth franyo Estély a vörös kertben című kiállítása február 10-én 18 órakor nyílik meg, az esemény díjmentesen követhető lesz, míg február 16-án 18 órától Kovács Krisztina és Kallós Judit művészettörténészek közreműködésével virtuális tárlatvezetésen vehetünk részt. aatoth franyo 1978-ban Victor Vasarely révén jutott ki Párizsba és az École des Beaux-Arts-on szerzett diplomát. Első franciaországi kiállításának megvalósulását Cziffra György segítette, alkotásaival a világ szinte minden pontján találkozhatunk. Munkáinak meghatározó elemei a groteszk, lényegükre redukált alakok, motívumok, amelyek által érvényre jut a világról alkotott képe és üzenete. A sokat utazó művész az utóbbi időkben előszeretettel épít be természeti elemeket műveibe.

aatoth franyo első franciaországi kiállításának megvalósulását Cziffra György segítette
Fotó: Phanmanee SUPHO

A párizsi forgatagot mindinkább maga mögött hagyva a thaiföldi dzsungelek világa ejtette rabul, ahol műtermet is épített magának – e környezetre való utalásként bizonyos képein egyértelmű jeleket találunk. A tárlat március 13-ig tekinthető meg.

Március 1-től 31-ig online nézhetjük meg Sebestyén Sára ÉRTED című fotókiállítását. A művész fotográfiái szervesen illeszkednek a magyar fotóművészet konstruktivista vonulatába. Képeit épületrészletek, mindennapjaink apró elemei alkotják. Színek, formák és fények finom játéka találkozik a geometria merev szabályaival, gyakran ellentétpárokból építkezik, ám minden kompozíció valami újat, valami váratlant is rejt.

Sebetyén Sára munkái a magyar fotóművészet konstruktivista vonulatába illeszkednek
Fotó: Cziffra100.hu

Munkája során a konkrét tartalomtól teljesen elvonatkoztatva találja meg az esztétikailag már kiteljesedett formát, ahogy ez a zene világában szintén mindig is jelen volt. Fotográfiáinak jellemzői a tiszta szerkezet és színek, a határozott, de érzéki vonalak és mezők, klasszikus és új arányok, az élek mint a terek közös elválasztó, egyben összekötő részei és a meglepetés ereje.

A programokról és a pandémia miatt esetlegesen módosított dátumokról a szervezők folyamatosan tájékoztatják a közönséget a www.cziffra100.com oldalon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.