Csendes csodák: karácsonyozzon együtt Hűvösvölgyi Ildikóval

A Kossuth-díjas színművésznő különleges esttel készült a költészet szerelmeseinek. A Csendes csodák című film a Versünnep YouTube-csatornáján látható.

Magyar Nemzet
2021. 12. 24. 18:00
null
Fotó: fdf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 25-én debütál a Versünnep YouTube-csatornáján a Csendes csodák című film, amely a Kossuth-díjas színművésznő estje alapján készült. A művésznő csaknem húsz éve futó produkciójából a Versünnep Alapítvány forgatott filmet Kolti Helga rendezésében. A Versünnep Pódium legújabb filmje, a Csendes csodák bemutatóját a karácsonyi és a két ünnep közötti időszakra időzítették. 

A Versünnep Pódium sorozat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának köszönhetően, azzal a céllal jött létre, hogy kiemelkedő verses esteket filmesítsenek meg és tegyenek ingyenesen elérhetővé a nagyközönség számára. 

Az alapítvány abban bízik, hogy a filmek kiváló kiegészítői lehetnek az irodalomóráknak is. 

A Csendes csodák című filmben a két világháború közötti erdélyi magyar líra egyik legkiemelkedőbb alakja, Reményik Sándor versei szólalnak meg Hűvösvölgyi Ildikó előadásában, Csáki András gitárművész közreműködésével. 

– A címadó Csendes csodák Reményik egyik legszebb verse. Arra tanít bennünket, hogy éljünk figyelmesen, próbáljuk megtalálni az élet apró dolgaiban is az örömöt, és közben mindig egy picit fölfelé nézzünk. 2000-ben találkoztam először a nagy erdélyi költőfejedelem lírájával, az összegyűjtött verseket mindjárt meg is vettem a férjemnek karácsonyra, hogy aztán én olvashassam. Rögtön éreztem, hogy ehhez az emberhez közöm van. Egy éven keresztül nézegettem a verseket, míg végül megszületett a versfüzérekből összeálló est.

Természetesen ez az én válogatásom, a teljesség igénye nélkül, de kirajzolódik így is Reményik magányos, tűnődő, szüntelenül önmagát elemző és gyötrő, keresztény szellemiségű férfilírája.

Gyönyörű versek a természetről, hazaszeretetről, az emberiség iránt érzett örökös aggodalomról és az Isten utáni szüntelen vágyódásról.Csak a szerelmi líra hiányzik, mivel én nő vagyok. 2002-ben mutattam be ezt az estet, tehát majdnem húsz éve mondom templomokban, iskolákban, művelődési és magánházakban, és büszke vagyok arra, hogy ebben az örömteli utazásban Csáki András, a legjobb magyar klasszikus gitárművész a társam – mesélte a színésznő, az utóbbi csaknem két évtizedben az ország számos pontján hatalmas sikert aratott az estjéről. – Jómagam református vallású vagyok, Reményik evangélikus volt, de az estemet korábban már katolikus templomban is előadtam. 

Úgy gondolom, akik végig hallgatták, illetve hallgatják és nézik ezt a felvételt, jobbak és többek lesznek a művei által. 

– Az elmúlt csaknem húsz év alatt a hangsúlyok mindig máshova tevődtek. Máshogy mondtam a Kegyelem című művét két évtizede, mint most, amikor arat a halál közöttünk a Földön és ebben a rettenetes járványban élünk már. A műsornak szomorú apropója is van; a videón látható erdélyi terítős asztalon egy virágcsokor látható, amit egy kedves Kati nevű szomszéd virágosnő készített nekem a saját kertjéből. Akkor még nem tudhattuk, hogy ez lesz az utolsó csokor, amit életében megköt, ugyanis a koronavírus elvitte őt. Akárhányszor megnéztem a vágás alatt a felvételt, mindig eszembe jutott ez a nagyszerű asszony és az, amit ezzel a pár szál virággal hozzáadott ehhez a filmhez – árulta el Hűvösvölgyi Ildikó.

A film debütálásának időpontja nem véletlen, ugyanis a művésznő szerint az ünnepek alatt a családi együttlét és hitünk megerősítése mellett, érdemes picit megállnunk és Reményik költészetén keresztül elgondolkodnunk az életünk nagy kérdésein.

– Művei megerősítik a hitünket, a család és a házasság egységét. Jómagam negyvenötödik éve kötöttem házasságot a férjemmel és mondhatom, hogy a világ legcsodálatosabb egysége a házasság szentsége. 

Rengeteg előadásom van az ünnepek alatt, ugyanis a Madách Színházban megy a Mary Poppins, míg a Pesti Magyar Színházban a Muzsika hangja című családi darab. Közben persze készülök a karácsonyra. A családunkban az utóbbi években mi lettünk a központ és a sógornőmék. Sajnos minden megváltozott a Covid miatt; tavaly a lányaimmal és Bence unokámmal komolyan vettük a veszélyt, dacára annak, hogy itt laknak a szomszédban. Tesztelés után karácsonyoztunk csak együtt. Most is figyelünk, mert a veszély itt van, ezért igyekszem óvni a környezetemet, a családomat. Idén a kisebbik lányom, a színésznő Kisfaludy Zsófi nem lesz velünk, mert Kölnben turnézik a Szépség és a Szörnyeteggel, így most csak szűk családi körben ünneplünk, a többiekkel meg videón keresztül karácsonyozunk. 

Az ünnepléshez nálunk mindig hozzátartozott a templom és temető. Úrvacsorát veszünk magunkhoz a templomban, másnap meg közösen elmegyünk a temetőbe a szeretteink sírjához

– fogalmazott a színművész.

A Csendes csodák december 25-től tekinthető meg a Versünnep YouTube-csatornáján. A  Csendes csodák mellett ugyanitt Takács Bence Ervin és Weinberger Attila szereplésével a Ki viszi át? című filmet is elérhetik  már a nézők.

A Csendes csodák itt tekinthető meg.

Borítókép: Hűvösvölgyi Ildikó (Forrás: Versünnep)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.