Jazznagyágyúk Budapesten

A Müpa Jazzlegendák sorozata évről évre a műfaj legmeghatározóbb alakjait és kiemelkedő együtteseit hozza el Budapestre. Nincs ez másként az új esztendőben sem, amelyet egy igazi jazznagyágyú indít.

Magyar Nemzet
Forrás: Müpa2022. 01. 10. 10:10
Fotó: Müpa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd január 12-én Gerald Clayton, Reuben Rogers, Kendrick Scott és Sokratis Sinopou­los oldalán érkezik, és persze a hazai zenei színtér kiemelkedő alakja sem hiányozhat a színpadról: a cimbalom mögött Lukács Miklós áll majd.

Amikor majdnem napra pontosan egy évtizeddel ezelőtt Charles Lloyd budapesti koncertjére készült, tán még maga sem gondolta, hogy egy egyszerinek tervezett együttműködésből hosszú távú munkakapcsolat lesz. Lukács Miklós cimbalmos virtuóz játékával annyira lenyűgözte a mestert, hogy hosszú évekig tartó közös munka lett az eredménye. „Miki briliáns zenész, aki érti a modernitást, és nemcsak varázslatos harmóniá­kat teremt a cimbalmon, de ütőhangszerként is használja azt” – nyilatkozta róla a közös munka után. Munkájuk eredménye a Wild Man Dance album, amin a népi gyökerű hangszerek bevonásával Llyod a nagy múltú lengyel város kultúráját és tájait idézi meg. Lukács és a lírán játszó görög Sokratis Sinopoulos organikus részei lettek a zenekarnak, így a zongorista Gerald Clayton, a bőgős Reuben Rogers és a dobos Kendrick Scott mellett őket is hallhatjuk a Müpában.

A Clayton–Hamilton Jazz Orchestra         Fotó: Müpa

A lassan negyvenéves Clayton–Hamilton Jazz Orchestra koncerjére – amelyen Radics Gigi, René Marie és Akiko Tsuruga is fellép – március 11-én kerül sor.

Lee Ritenour és Dave Grusin         Fotó: Müpa

A nem kevesebb, mint 11 Grammy-díj és 54 Grammy-jelölés tulajdonosai, Lee Ritenour és Dave Grusin a június 29-i koncerten kápráztatja el a magyar közönséget a Jazzlegendák-sorozat részekén.

Borítókép: Charles Lloyd, a világhírű szaxofonzseni (Fotó: Müpa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.