Egy lehetséges út a kibontakozásra

Ezerszínű szoknyák suhognak, csattintgatnak az ujjak, peng a gitár húrja, kicsik és nagyok, fiúk és lányok, férfiak és nők éneklik, hogy „zakatol a szív”, sőt még tambura és fuvola is megszólal. Szarka Tamás roma tehetségkutatójának legjobbjaira már a közönség is szavazhat.

Zana Diána
2022. 04. 05. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második fordulójához ért Szarka Tamás tehetségkutatója, amellyel a Kossuth-díjas zeneszerző, zenész roma származású vendégelőadókat keres legújabb, Esthajnal című lemezbemutató koncertjére. Az ősbemutatóra 2022. augusztus 19-én kerül sor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, ahol fellép a Parno Graszt, valamint Tóth Gabi és Reviczky Gábor is. 

Az Esthajnal című lemezen szereplő dalok és az abból tervezett színpadi mű történetiségének alapjául Makszim Gorkij elbeszélése, a Makar Csudra szolgált, amely egy cigány szerelem tragikus végkimenetelű történetét meséli el. Korábbi beszélgetésünk során Szarka Tamás elmondta, hogy a novellában is megjelenő, zsigeri mélység a cigány kultúrában, azon belül is a zenében bontakozik ki a leginkább. Ez ragadta magával őt is, mégpedig annyira, hogy új albumának teljes anyagát a cigány muzsikára és annak sajátos hangulatára építette. A tehetségkutató második fordulójában egyébként az új lemez egyik dalát, a Zakatol címűt kellett elénekelniük, elzenélniük vagy eltáncolniuk a versenyzőknek. Már ez az egy nóta is sokat sejtet abból, milyen hangulat várható a koncerten.

Szarka Tamás úgy véli, a magyarok és a romák a zenében találhatnak közös nevezőre; egyrészt a magyarországi cigányság autentikus kulturális értékeinek felmutatását, közkinccsé tételét tekinti legfontosabb célkitűzésének a darab megírásával, másrészt pedig egy lehetséges utat kíván mutatni a roma fiatalok számára tehetségük kibontakoztatására. A legjobb tizennégy produkcióra már a közönség is szavazhat Szarka Tamás Facebook-oldalán, valamint YouTube-csatornáján. A voksolás menete egyszerű: a legjobban tetsző produkciót elég „lájkolni”, vagyis a videó alatti „tetszik” gombra kattintani. 

A közönségszavazás mellett ebben a fordulóban szakmai zsűri is bírál. A kiválasztott versenyzők a döntőbe kerülnek, ahol már közönség előtt mutatkozhatnak be.

A győztesek, amellett hogy Szarka Tamással és zenekarával léphetnek színpadra az Esthajnal lemezbemutató koncertjén, a zenész legújabb videóklipjében is szerepelnek majd. A verseny különdíját Járóka Lívia, az Európai Parlament magyar képviselője ajánlotta fel, aki tíz-tizenöt tehetséges fiatalt vendégül lát Brüsszelben. 

Borítókép: Szarka Tamás (Fotó: Horváth Edit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.