időjárás 4°C Vilma 2022. december 5.
logo

Világhírű hegedűművész az Anima Musicae Kamarazenekar vendége

Magyar Nemzet
2022.05.06. 17:01
Világhírű hegedűművész az Anima Musicae Kamarazenekar vendége

Kulturális összefonódások és egymásra hatások jellemzik Alexander Sitkovetsky és az Anima Musicae Kamarazenekar osztrák–magyar műsorát. Alexander Sitkovetsky brit hegedűművész a világ vezető zenekarainak, többek között a londoni Royal Philharmonic, a London Mozart Players, a berlini Konzerthaus Orchestra, a Moszkvai Kamarazenekar, a BBC Concert Orchestra állandó vendége. A május 9-i koncerten Dohnányi, Haydn, Brahms és Bartók művei hangzanak el a Zeneakadémián.

A fiatal Dohnányi Brahms stílusának hatása alatt írta szerenádját, míg Brahms a magyar nép szeretetének művészi jelképeként saját anyanyelvünkön szólított meg minket. Épp a népzenekutató Bartók Béla ösztönzésére született meg a Magyar táncok forrásaira vonatkozó első alapvető tanulmány, amely azok népies eredetét igyekszik beazonosítani. Haydn, aki szintén kiválóan ismerte és szerette a korabeli népies műzenét és cigányzenét, Eszterházát a korabeli magaskultúra egyik olyan centrumává tette, melynek ragyogása egész Európát bevilágította. 

Alexander Sitkovetsky, akinek egy kritikus szerint „olyan hegedűs tradíció áll a háta mögött, amelyet napjainkban ritkán hallani”, a legnagyobb kamarazenekarok és szimfonikus zenekarok élén szerepel vendégként szerte a világban. 

A brit hegedűművész Moszkvában született nagyhírű zenei családban. Első zenekari szólóestjét nyolcévesen adta, ugyanebben az évben bekerült a londoni Yehudi Menuhin Iskolába, ahol a névadó mesterrel több alkalommal is felléphetett. A világ vezető zenekarainak, többek között a londoni Royal Philharmonic, a London Mozart Players, a berlini Konzerthaus Orchestra, a Moszkvai Kamarazenekar, a BBC Concert Orchestra állandó vendége.

Elkötelezett kamarazenészként a Sitkovetsky Piano Trio alapítója, amellyel többek között a londoni Wigmore Hallban, az amszterdami Concertgebouw-ban és a New York-i Carnegie Hallban is felléptek már. 2011 óta a Julia Fischer által alapított vonósnégyes tagja.

Műsoron:

Dohnányi: C-dúr szerenád, op. 10

Haydn: A-dúr („Melk”) hegedűverseny, Hob. VIIa:3

Brahms: Magyar táncok, WoO 1 – válogatás

Bartók: Divertimento, BB 118

 

Közreműködik:

Alexander Sitkovetsky (hegedű)

Anima Musicae Kamarazenekar (művészeti vezető: G. Horváth László)

Borítókép: Anima Musicae Kamarazenekar (Forrás: Anima Musicae Kamarazenekar)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.