A gálák évada érkezik a Budapesti Operettszínházba

A centenárium jegyében hirdette meg 2022/23-as évadát a Budapesti Operettszínház, amely két bemutatóval, a megszokottnál lényegesen több operettgálával és a repertoáron szereplő előadásokkal várja a nagyközönséget. Emellett a teátrum új bérletkonstrukciót, összesen tizennégy bérletsorozatot kínál.

2022. 06. 02. 8:05
null
Fotó: Art & Lens Photography
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges, lovas és hintós bevonulással kezdődött a Budapesti Operettszínház évadbejelentő sajtótájékoztatója, amelyre György-Rózsa Sándor és Kiss Diána lovon, míg Kiss-B. Atilla, Szomor György, Dolhai Attila és Homonnay Zsolt hintón érkezett.

Az operett műfaj 1922. december 22-én kapott önálló otthont abban az épületben, ahol a Budapesti Operettszínház jelenleg is működik. Ezt követően az intézmény 1923-ban vette fel a Fővárosi Operettszínház nevet, így Bécs után Budapest lett az operett fővárosa. A színház a következő évadot e kettős évfordulónak szenteli – hangzott el a 2022/2023-as évadot ismertető sajtótájékoztatón, ahol Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója elmondta, hogy a pandémia és a szomszédunkban zajló háború árnyékában sem szabad a múzsáknak elhallgatniuk. Ezért nagyszabású operettgálákkal, a gálák évadával várják a közönséget. Kevesebb lesz azonban a bemutató. Ezt azzal indokolta, hogy sok új produkció jött létre a pandémiás időszakban, ám kevés alkalom volt ezeket játszani. – Igazodva nézőink igényeihez és adózva a nagy elődöknek, új bérletkonstrukciót, összesen tizennégy bérletsorozatot kínálunk a következő évadban, ebből hat egy-egy nagy művész nevét viseli – tette hozzá a főigazgató.

 

– Gálakoncerttel ünnepeljük az évfordulókat is – árulta el Kiss-B. Atilla. A december 23-i jubileumi gálán részleteket hallhat a közönség az Olívia hercegnő című operettből is, ugyanis száz évvel ezelőtt Buttykay Ákos darabja ment azon a napon, amikor az orfeumból színház lett. Halottak napján és nagypénteken pedig Andrew Lloyd Webber Requiemje csendül fel a Budapesti Operettszínház szólistáinak, szimfonikus zenekarának és énekkarának előadásában.

Mint elhangzott, a jövő évadban két bemutatót tervez a teátrum: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján mutatják be Huszka Jenő romantikus nagyoperettjét, a Mária főhadnagyot Homonnay Zsolt rendezésében, míg a Monte Cristo grófja című musicalt Vincze Balázs rendezi. Emellett elindul a Közelebb – zenés kávéházi beszélgetések című sorozat, amelyen havonta egy-egy alkalommal két-két művészt ismerhet meg közelebbről a közönség.

Fotó: Art & Lens Photography

Több Huszka-darabban játszott, legutóbb pedig Huszka-gálát rendezett Homonnay Zsolt, aki a Mária főhadnagyot viszi színpadra. Mint mondta, Huszka Jenő olyan magyar zeneszerző volt, aki a klasszikus operettet megtöltötte magyaros dallamokkal, verbunkosokkal. – Az 1942-ben bemutatott darabban a történelem keveredik a fikcióval, s hús-vér embereket láthatunk a színpadon – emelte ki Homonnay Zsolt. A másik premier, a Monte Cristo grófja apropóján a címszereplő, dalszövegíró és egyben zeneszerző, Szomor György elmondta, hogy főként az érzelmek érdekelték a darabban. – Pozsgai Zsolt több mint tíz évvel ezelőtt jól megírta a cselekményt, amelyet a dalok kiegészítenek. Ahogy mondani szokták: amikor a próza nem tud tovább fokozódni, akkor jön a dal – mutatott rá. A musical rendezője, Vincze Balázs elmondása szerint kaland, krimi és akció is van a darabban, ugyanakkor ott van benne a szenvedély és a romantika is. Így a nők és a férfiak is megtalálhatják benne a számukra fontos mondanivalót, amit egyfajta misszióként szeretnének eljuttatni a közönséghez.

A 2022/23-as szezonra a bérletek az eddigi bérleteseknek június 2-től, míg a nagyközönségnek június 14-től érhetők el.

Borítókép: Kiss-B. Atilla, Szomor György, Dolhai Attila és Homonnay Zsolt hintón érkezett az évadbejelentőre (Fotó: Art & Lens Photography)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.