Három bemutató érkezik júliusban a Margitszigetre

A Carmina Burana és a Tavaszi áldozat nagyszabású táncprodukcióval kezdődik a július a Margitszigeti Szabadtéri Színházban. A Maribor Balett látványos előadásában Edward Clug nemzetközileg elismert koreográfus modern adaptációja kerül színre. Az operarajongók a Tosca című operát nézhetik meg Sümegi Eszterrel a címszerepben, és jön az Elisabeth musical Szente Vajk rendezésében.

Magyar Nemzet
2022. 06. 25. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A táncművészetben a Carmina Burana számos feldolgozását láthattuk már, de ez a táncprojekt harminc csodálatos táncossal, Marko Japelj díszletében lélegzetelállító vizualitást ígér július 1-jén. 

Edward Clug koreográfiája a kör fogalmán alapuló kompozíció szerkezetét követi, amely az örömből, keserűségből, aggodalomból és reményből álló létezési ciklust testesíti meg, a sors nagy kerekét, amely feltartóztathatatlanul megfordul. 

A koreográfus elsősorban a mozgás olyan spontán impulzusait kereste, melyek a zenei folyamat kibontakozása közben megszólítják a nézőt, és észrevétlenül bevonják őt ebbe a folyamatosan hömpölygő életkörforgásba.

A Carmina Burana után a Tavaszi áldozatot láthatja a közönség, amely kétségkívül a XX. század ikonikus remekműve. 

Nemcsak Sztravinszkij zeneszerzői életművében jelent fordulatot, de a zenetörténetben is. 

A legenda egy szűz rituális feláldozásáról szól, akinek addig kell táncolnia, míg holtan nem esik össze, hogy a föld megőrizze termékenységét és a közösség visszanyerje a pogány Tavaszisten jóindulatát. A darab minden mozzanata a tavasz újbóli eljövetelére fókuszál.

Július 8-án és 10-én a Tosca című opera igazi csemegének ígérkezik, hiszen 

Cavaradossi szerepére a világhírű tenort, Francesco Melit sikerült megnyerni. A La Scala, a Metropolitan és a Covent Garden sztárja először lép fel Budapesten. 

Toscaként, a szerep egyik legavatottabb megformálóját, a Kossuth-díjas Sümegi Esztert láthatja a közönség, míg Scarpia szerepében Kálmándy Mihályt hallhatjuk. Az előadást Kesselyák Gergely dirigálja, továbbá közreműködik a Magyar Állami Operaház zenekara és kórusa.

A Tosca az egyik legszebb és legelragadóbb mű az opera történetében. Lebilincselően izgalmas alkotás a szeretetről, harcról és féltékenységről. A közönség számára a szenvedélyek izzásán felfutó katarzis, az énekeseknek művészi kiteljesedés. Az egyes karakterek a legnagyobb világsztárok szerepálmai, hiszen tökéletes énekesi és színészi alakítást igényelnek. A történet középpontjában egy olyan nő áll, aki a szerelméért feláldozza önmagát, bosszút állva az őt ért igazságtalanságokért és hazugságokért. Megmutatja, hogy a szerelem erejével hogyan tud egy nő hű maradni önmagához és ahhoz, amiben mindenekfelett hisz. A művet Rómában mutatták be és Puccininek országos, majd nemzetközi ismertséget hozott, hiszen néhány éven belül a világ hatvan nagyvárosában tűzték műsorra és a mai napig a modern repertoár egyik alapja.

Michael Kunze és Sylvester Levay kiemelkedően népszerű musicalje, az Elisabeth debütál július 22-én és 23-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a Margitszigeti Színház közös szabadtéri bemutatóját Szente Vajk rendezi. Az előadásban a halál lép elő főszereplővé, akinek alakját a valódi Sisi által írt versek ihlették meg. Elisabeth szerepében Polyák Lillát láthatja 

a közönség, de színpadra lép mások mellett Bori Réka, Orth Péter, Koltai-Nagy Balázs, Serbán Attila, Kovács Gyopár és Szemenyei János.

 

A történet szerint egy bálon Sisi anyja hírül adja, hogy idősebb lányát Ferenc Józsefhez szánják. A bejelentést Elisabeth szerencsétlen balesete szakítja meg. Az ájult lány és a halál találkozása megváltoztatja mindkettőjük sorsát. A túlvilági lény képtelen arra, hogy magával vigye, de örökre eljegyzi magát a lánnyal. Az ifjú Ferenc József menthetetlenül beleszeret a zabolátlan Sisibe, és anyja tiltása ellenére feleségül veszi. Az asszony viszontagságokkal teli életében a boldogság ritkán látott vendég, magányát csak egyetlen barát enyhíti, akire mindig számíthat: a halál, akit imádott fiának koporsója mellett arra kér, végre ragadja el életét, de hiába. Végül a gyilkos fegyver egy olasz anarchista kezébe kerül, hogy Elisabeth megnyugvásra lelhessen vágyott kedvese karjaiban.

Az előadásokról további információkat a Margitszigeti Színház honlapján olvashatnak.

Borítókép: Carmina Burana (Forrás: Margitszigeti Színház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.