Trianonról a Svenkben

Számos izgalmas filmtéma mellett ezen az estén Béke – A nemzetek felett című dokumentum-játékfilm díszbemutatójáról hoz tartalmas összefoglalót a Svenk, megszólaltatva Kálomista Gábort, a Megafilm producerét, Janicsek Péter színészt és Máthé Áront, a film történész szakértőjét, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettesét.

Magyar Nemzet
2022. 11. 12. 17:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mozikba kerülő alkotást a legigazabb Trianon-feldolgozásnak nevezik, hiszen a film nemcsak az eseménytörténetet meséli el a nézőknek, de azt is megpróbálja megválaszolni, mi történt a Franciaországba látogató magyar tárgyalódelegációval 1920. január 7-e után, hogyan jutottak el odáig, hogy a szerződést a felek 1920. június 4-én aláírják.
A feldolgozást átélhetővé teszi a játékfilmes elemek alkalmazása, a dokumentumfilmek felhasználása és a szerkezet áttekinthető, világos vonalvezetése.

A Svenk riportjában megszólal Máthé Áron, a film történész szakértője, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettese, aki elsősorban arra mutat rá, milyen fontos üzenet érkezik a nézőkhöz a film révén. A Béke – A nemzetek felett elmondja, „hogy a trinoni kérdéskör nem valami avíttas, levedlett, a sufniban már kicsit szagos dolog, hanem sajnos valami olyan, ami továbbra is itt van velünk, meghatározó erővel bír.” 
És ez a film – teszi hozzá a történész – ezt a történetet modern nyelven, egy új filmstílusban, mindenki számára érthetően, sőt átérezhetően meséli el. 

Kálomista Gábor, a Megafilm producere inkább azt hangsúlyozza, hogy mennyire aktuális a film problémafelvetése. „Ma is eleven valóság, hogy külföldön döntenek a sorsunkról. Vajon érdemes-e az ilyen jelenségeket szó nélkül tudomásul venni?” – kérdezi.

Janicsek Péter színész megint más oldalról ragadja meg a moziélményt: ő azt emeli ki, mennyire profi stáb állt össze, milyen nagyszerű együttműködés és magas szakmai minőség mellett készült a film. Ugyanakkor – elmondása szerint – színészként is torokszorító érzés volt átélni a trianoni döntést.

A Svenk adását szombat este 22.50-től láthatják a Hír TV-n.

Borítókép: Máthé Áron, a film történész szakértője (Fotó: YouTube)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.