Sokszínű, változatos filmkínálat a közmédiában

A kortárs magyar filmművészet kiemelkedő alkotásai láthatók négy hónapon keresztül vasárnap esténként a közmédia csatornáin – jelentették be sajtótájékoztatón csütörtökön. A filmek között klasszikus irodalmi műveket adaptáló, történelmi, fikciós és dokumentumfilmes alkotások egyaránt helyet kapnak. A válogatásban szerepelnek nemzetközi fesztiválokon díjazott filmek, mint a Saul fia, de rangos hazai filmszakmai díjas alkotásokkal is találkozhatunk, mint a Valan – Az angyalok völgye.

2023. 02. 15. 13:32
KAUTZKY Armand; ALTORJAI Anita; KÁEL Csaba
Budapest, 2023. február 15. Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelõs kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet (NFI) igazgatóságának elnöke, Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színmûvész (b-j) a Magyar filmek vasárnap este a Dunán címmel tartott sajtótájékoztatón a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) óbudai gyártóbázisán 2023. február 15-én. A közszolgálati média és az NFI együttmûködésének köszönhetõen a kortárs magyar filmmûvészet kiemelkedõ alkotásai láthatók február 19-tõl vasárnap esténként a Duna tévén. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint mondták, a kínálatban láthatunk több olyan tévéjátékot, amelyek hazai színházak produkcióiból készültek, ilyen többek között a Kék, kék, kék vagy az Örök hűség. A Nemzeti Filmintézet támogatási programjában kiválasztott teátrumok filmes cégekkel közösen forgatták a színdarabokból készülő tévéjátékokat. Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a filmek a közmédia és a Nemzeti Filmintézet együttműködésének köszönhetően láthatók február 19-től, vasárnaponként a Dunán. 

Magyar filmek a Dunán. Jelenet az Örök hűség című filmből. Fotó: kokai_hc0ldd9

Felelősség és kötelezettség a hiánypótló munka folytatása, amely nemcsak a magyar kultúrafogyasztó társadalmat gazdagítja, hanem a következő generációnak is izgalmassá, érdekessé teszi múltunkat. A közmédiának kötelezettsége, hogy a hazai irodalmat és a történelmet megismertesse a nézőkkel, és ezt a mai kor elvárásainak megfelelően, változatos formában tegye 

– emlékeztetett Altorjai Anita vezérigazgató. 

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón elmondta:

A Nemzeti Filmintézet elindításakor, több mint két évvel ezelőtt az volt a szemünk előtt, hogy kiemelt feladatunk támogatóként hozzájárulni a mozifilmek mellett értékteremtő, szórakoztató, minőségi mozgóképes tartalmak létrejöttéhez, olyan korszerű formátumokban, mint a sorozat vagy a minisorozat, amelyek a megváltozott filmfogyasztási szokásokhoz igazodnak

 – hangsúlyozta a kormánybiztos. – Emellett természetesen az is fontos, hogy ezek az alkotások minél szélesebb közönséghez eljussanak. Az online térben éppen ezért elindítottuk a Filmio szolgáltatást, és most az MTVA-val közös sorozat egy újabb mérföldkő. A lineáris televíziózás területén a közmédiának köszönhetően heti rendszerességgel kínálhatunk sokszínű és friss magyar mozgóképes tartalmat a tévénézőknek, határon innen és határon túl is a Dunán – tette hozzá. 

Elhangzott, hogy a közmédia kiemelt feladata a kultúra közvetítése, a történelmi események és az irodalmi művek feldolgozása, valamint a hazai filmek bemutatása, ezért lépett partnerségre az NFI-vel.

 A folyamat már tavaly elkezdődött, hiszen a közmédia mutatta be először televízióban többek között az MTVA megrendelésére és finanszírozásában készült A helység kalapácsát, az Ida regényét, valamint több dokumentumfilmet is, amelyet játékfilmes elemekkel egészítettek ki az alkotók, úgy, mint a Béke – A nemzetek felett című alkotást. A filmek közül több a Médiaklikken is látható.

Borítókép: Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet (NFI) igazgatóságának elnöke és Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 


 

 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.