Duda Paiva – táncos a bábjaival

Mi lenne, ha létezne egy olyan csip, amely lehetővé tenné, hogy az emberek túllépjenek a test minden fizikai korlátján? Akkor elég szerencsésnek kell lenned, hogy megkapd.

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org2023. 05. 06. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A laboratórium előtt, ahol mindez történik, tolong a tömeg, hogy ahhoz a 0,00000001 százalékhoz tartozzon, aki az első a sorban. Bent az épületben Bruce, egy kettéhasadt személyiség, aki valamivel közelebb van a csiphez, mint a többiek. A laboratórium egyensúlya kényes, amit Bruce visszavonhatatlanul felborít a jelenlétével. Mi lenne, ha egy apró digitális eljárással megszabadulhatnál minden testi korlátaidtól? Akkor is ember maradnál? – teszi fel a kérdést Duda Paiva.

Duda Paiva
Duda Paiva és az egyik bábja (Fotó: Conni Trommlitz)


Duda Paiva új szólójában a transzhumanizmusba merül, amely nem az örök életre, hanem a korlátlan életre törekszik. Bruce Marie egy megállíthatatlan valóságra épül. Egy előadás a romlásról és a kiszolgáltatottságról olyan időkben, amikor minden befolyásolhatónak tűnik, ha van elég eszközünk. Ebben az éles dialógusokkal, nagyszerű dalokkal és az előadó és a bábok közötti merész koreográfiákkal tarkított vígjátékban Paiva páratlan tehetségének minden oldalát megmutatja.

Duda Paiva: Brazíliában, Indiában modern táncot és színészetet, Japánban butoh technikát tanultam, majd 1996-ban Hollandiába költöztem. Sok táncos és filmes produkcióban dolgoztam, neves koreográfusokkal. 1998-ban a Gertrude Színházi Társulattal karöltve elkészítettem első bábelőadásomat Loot címmel, amely táncosból történő bábművésszé válásom első állomása volt. Ebben az időszakban tanultam meg a szakma alapjait, melyet később személyre szabtam és Object Score (Tárgyi eredmények) névvel illettem. 

A Duda Paiva Company Bruce Marie előadása május 11-én 19 órától látható a Budapest Bábszínházban, az Abstract I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztiválon.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Conni Trommlitz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.