A Néprajzi Múzeum Szöulban turnézik

Az idén 151 éves intézmény munkatársai gazdag gyűjteményeire építve folytatják kutató- és ismeretközvetítő munkájukat. Az Egy napom című tárlat immár a harmadik helyszínen tekinthető meg Dél-Koreában június 20-tól. A messziről érkezett kiállítás egyetemes kérdéseket vet fel, és elgondolkodtat egymástól távoli kultúráink hasonlóságáról és különbözőségéről.

Magyar Nemzet
2023. 06. 21. 19:00
A Néprajzi Múzeum épülete a Városligetben
A Néprajzi Múzeum épülete a Városligetben Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki vagyok én? Mi tesz engem azzá, aki vagyok? Mi számomra az élet értéke? Miben hasonlítok és miben különbözöm másoktól? Ezek a kérdések foglalkoztatják aktuálisan a világ egymástól akár távoli pontjain működő múzeumainak munkatársait.

A Néprajzi Múzeum kiállítása Szöulban
A Néprajzi Múzeumnak nyílt kiállítása Szöulban. Fotó: Néprajzi Múzeum

A szöuli Guro Art Centerben nyílt kiállításon a látogatók fotók, filmek, tárgyak segítségével nyerhetnek bepillantást három gyerek életén keresztül a XX. és a XI. század elejének Magyarországába.

A messziről érkezett tárlat csendes, zárt világokból, kis közösségekből érkező történeteivel egyetemes kérdéseket vet fel, és elgondolkodtat egymástól távoli kultúráink hasonlóságáról és különbözőségéről.

A kiállítás a Néprajzi Múzeum és a koreai múzeumok közötti hosszú távú szakmai együttműködés fontos állomása.

A tárlat a Szöuli Történeti Múzeumban volt először látható, ahol 2022-ben 106 715 látogató tekintette meg a kiállítást. Második helyszínként a Daegu Bangjja Yugi Museumban (Korean Bronzeware Museum) rendezték meg, ahol 2023. június 11-ig volt látogatható.

„Meggyőződésem, hogy a harmadik helyszínén megnyílt kiállítás és múzeumaink szoros együttműködése még sok látogatónk érdeklődését felkeltő sikeres közös projektet eredményez” – mondta Kemecsi Lajos főigazgató.

A negyedmilliónyi műtárgy, melynek egynegyede a nemzetközi gyűjteménybe tartozik, ezáltal a világ Magyarországtól távoli kultúráit képviseli és a több százezernyi néprajzi-antropológiai fotó kiváló alapot kínál a korszerű kérdéseket elemző múzeumi munkánkhoz.

A kiállítás egyik fontos eleme Szöllősy Kálmán (1887–1976) fotóművész, az úgynevezett „magyaros” stílus egyik mesterének fotósorozata. 1936-ban fotómontázst készített egy boldogi kislány, Püspöki Örzse napi teendőiről: hogyan indul a kislány az iskolába, milyen az iskolai élet, hogyan étkezik együtt a család. A tárlat másik két főszereplője, Petrovics Dorottya és Kovács Peti mai fiatalok, Boldogon, illetve Törökkoppányban, egymástól 250 km távolságra élnek. Csak a kiállításban „találkoznak”, de nem véletlenül: közös bennük, hogy mindkettőjüknek fontos településük hagyományainak tisztelete és megőrzése.

A három magyarországi gyerek dokumentált hétköznapjain keresztül most a szöuli közönség újra felteheti a saját kérdéseit, megadhatja a saját válaszait a különböző kultúrákról.

A Néprajzi Múzeum számos nemzetközi díjat elnyert, tavaly megnyílt modern épületében októberben a Szöuli Történeti Múzeum munkatársai által rendezett látványos tárlatot fogad. További koreai múzeumokkal is szerveződik közvetlen együttműködés a Néprajzi Múzeummal, szakmai, tudományos és kiállítási területen egyaránt.

Borítókép: A Néprajzi Múzeum épülete a Városligetben (Fotó: Kurucz Árpád) 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.