A XI. Nemzetközi szőtteskonferenciának hagyományosan Heves ad otthont

A Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány a Hagyományok Házával együttműködésben szeptember 15–17. között szervezi meg a XI. Nemzetközi szőtteskonferenciát Hevesen.

Forrás: Hagyományok Háza2023. 09. 12. 15:45
XXI. Országos Szõttespályázat
Heves, 2017. augusztus 4. A kiállított szõtteseket nézik érdeklõdõk a XXI. Országos Szõttespályázat anyagából válogatott kiállításon a hevesi mûvelõdési házban 2017. augusztus 4-én. MTI Fotó: Komka Péter Fotó: Komka Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyománnyá vált eseményről Báder Miklósné, az Alapítvány kuratóriumának elnöke nyilatkozott. – A konferenciát két helyszínen szerveztük, az előadásokat a Hevesi Művelődési Központban, míg a gyakorlati foglalkozások egy részét a Radics udvarban tartjuk. Az utóbbi a hevesi hagyományőrzés emblematikus helye, hiszen a Radics-kúria ad otthont a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet központjának, az Alapítvány állandó kiállításának, valamint a Csillagvirág Népművészeti Egyesület alkotóházának – számolt be róla az alapítványi elnök. 

Beregi szőttes
Beregi szőttesek az Értékek vonzásában című programsorozat részeként tartott kiállításon Budapesten, a Magyarság Házában 2019. május 24-én (Forrás: MTI/Máthé Zoltán)

A konferencia gondolata három évtizedre tekint vissza. 1990-ben került Hevesre az Országos Szőttespályázat, amihez később kapcsolódott a Nemzetközi Szőtteskonferencia. 

– Itt kell megemlítenem Hofer Tamásnak, a Néprajzi Múzeum főigazgatójának és feleségének, Flórián Máriának a nevét. A néprajzkutatók javasolták, hogy az országos szőttespályázat kiállításának megnyitóján ne csak a legnívósabb alkotásokat mutassuk be, de a szakma kiváló kézműveseinek találkozója legyen az elkövetkezendő feladatok fóruma is. A gondolatot tett követte, s megrendeztük az első találkozót. A tennivalókat, valamint a Kárpát-medencében meglévő s általunk alkalmazott értékeket számba véve a rendezvényt nemzetközi szimpóziummá bővítettük – emlékezett vissza a kezdetekre Báder Miklósné.

Elmondta, hogy mivel az „újragondolás” jelenleg az élet sok területén népszerű, ezért ők is az eredeti forrásanyagokból a mai kor igényeinek megfelelő funkcionális tárgyakat, tárgyegyütteseket terveznek. 

A jelenlegi konferencián is ezek tervezésére és alkalmazására keresik a módszereket, ugyanakkor új gondolatként beszélnek a régi szőttesek újrahasznosításáról is. A mintegy száz fős hallgatóság a szakma legkiválóbbjainak s a szakmai fejlődésre súlyt fektetők soraiból kerül ki. 

– Nyolc előadót kértünk fel elméleti előadások megtartására, másrészt nagyon fontos szerep jut a gyakorlatok vezetőinek, akik ugyanolyan nagy értékű tudás birtokában vannak, s mind a módszereket, mind az alkalmazható technikákat, eszközök ismeretét megoszthatják a szakágban dolgozókkal. Ennek megfelelően a konferencia időtartamának felét az elméleti ismeretek, másik felét a gyakorlati ismeretek elsajátítása tölti ki. A találkozó egyben fórum is, így nagyon nagy szerep jut a személyes beszélgetéseknek és konzultációknak – ismertette a részleteket a programot szervezők vezetője. 

Báder Miklósné elmondta, hogy a Hagyományok Háza Kárpát-medencei Hálózattal szoros kapcsolatot ápolnak.  A vajdaságiak már az első alkalommal csatlakoztak a kezdeményezésükhöz, előadóik és vendégeik voltak az erdélyi és felvidéki szakmai barátaik. 

A Kárpát-medencéből idén mintegy húsz fő érkezik, Kárpátaljáról először várunk vendégeket 

– mesélte a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány elnöke. 

Arról is tájékoztatott, hogy minden konferencia anyagából kiadványt jelentettek meg, ezeket az összeállításokat határon belül s külhonban is nagyon sokan, például a szakkörökön, az OKJ-s képzéseken és a művészeti iskolákban is tananyagként használják.

Borítókép: Érdeklődők tanulmányozzák a kiállított szőtteseket a XXI. Országos Szőttespályázat anyagából válogatott kiállításon a hevesi művelődési házban 2017. augusztus 4-én (Forrás: Komka Péter/MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.