A mesemondás mindig közösségi tevékenység volt

Hiánypótló és egyedi a kisbaconi második népmesemondó találkozó. A rendezvény célja az újjáéledő hagyomány, az élőszavas mesemondást alkalmazó irányzatok, iskolák követeit összegyűjteni, közös programokat szervezni, továbbá kapcsolatot tartani anyaországi és külhoni művészekkel. Az eseményről Benedek Elek ükunokája is beszélt a lapnak.

Forrás: Krónika2023. 10. 21. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bedőházi Beáta, a rendezvény főszervezője a Krónikának úgy nyilatkozott, napjainkban egyre nagyobb szükség van a közvetlen emberi kapcsolatokra: az élőszavas mesemondás erre ad lehetőséget. Jelen van benne ugyanis az együtt alkotás öröme, a hallgatóság is passzív alkotója az akkor és ott elmondott történeteknek. A hétvégi Erdélyi Népmesemondó Találkozó vezetője hangsúlyozta, a mesemondás mindig közösségi tevékenység volt: szórakozás, találkozás, vagy a kényszeres együttléteket tette könnyűvé. 

Régen a fonóházakban, munkatáborokban, csoportos munkák végzése közben (tollfosztó, kukoricabontó), katonaság alatt, hadifogságban, fakitermelésen meséltek. 

A főszervező rámutatott, ma már nincsenek ezek az alkalmak, így újakat teremtenek mint a mesekörök, mesekocsmák és még számos, az újjáéledő hagyománynak teret adó összejöveteli forma jött létre az utóbbi évtizedben.

Bíró Boróka Júlia társszervező a magyar mesekincs megőrzésének, éltetésének és továbbörökítésének fontosságát emelte ki, amelynek egyik nagyon fontos színtere az élőszavas mesemondás. − Maga a mese, amely összeköt bennünket: a Benedek Elek Emlékházat a népmesemondók, az élőszavas mesemondással foglalkozók körével.

 A mese, amely nemcsak írásos formában, nyomtatott mesekönyvekben, hanem élőszóval elmondva a magyar kultúra átörökítésének ékköve,

 illetve elmaradhatatlan eszköze – mondta a Krónikának a Benedek Elek Emlékház kulturális menedzsere, a Kisbaconban született „nagy mesemondó” ükunokája.

Borítókép: A rendezvény hiánypótló és egyedi az erdélyi szakmai eseménytérben (Forrás: Facebook/Szóperencia Egyesület)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.