Csák János: ,,Az olasz és magyar tudósok közös múltja a Manhattan-tervig nyúlik vissza.”

Közös olasz–magyar kulturális és tudományos programok indulnak a következő években – jelentette be Rómában Csák János kulturális és innovációs miniszter Gennaro Sangiuliano olasz kulturális és tudományos miniszterrel folytatott egyeztetése után hétfőn.

Forrás: MTI2023. 10. 30. 19:30
CSÁK János; ILLYÉS Tibor
A Szegedi Biológiai Kutatóközpont jubileumi ünnepsége Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető a találkozó után kiemelte, hogy a magyar–olasz kulturális, gazdasági, biztonságpolitikai kapcsolatok mindig is magas szintűek voltak, és a két ország régre visszatekintő közös történelmi gyökerekre támaszkodhat. Mint fogalmazott, az a tény, hogy Budapesten olasz intézet van, Rómában pedig magyar, létrehozza azt a két hídfőállást, amely megalapozza a tudományos, kulturális, művészeti együttműködést.

CSÁK János
Csák János (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A szakember elmondta azt is, 2027-ben lesz a százéves évfordulója annak, hogy Klebelsberg Kuno, a magyar oktatás- és művelődéspolitika irányítója megalapította a Római Magyar Akadémiát, 2026-ban pedig kerek évfordulója lesz 1956-nak, amely megváltoztatta az emberek gondolkodását a kommunizmusról. Hangsúlyozta: abban egyeztek meg kollégájával, hogy az évfordulókhoz kapcsolódva 2026-ban és 2027-ben kulturális és tudományos programokat indítanak.

Csák János felidézte, hogy ebben az évben két magyar is Nobel-díjat kapott, egyben kiemelte, hogy az olasz–magyar kapcsolatok a tudományos együttműködésben is messzire nyúlnak vissza, mint fogalmazott: 

egészen a két világháború közötti időszakig, amikor olasz és magyar tudósok együtt dolgoztak a Manhattan-terven az Egyesült Államokban.

A politikus hangsúlyozta, az a cél, hogy a kultúra és a művészetek mellett felerősítsék a tudományos együttműködést, valamint népszerűsítsék is a tudományt, mert „a jövő a politika és a vallás mellett a tudományban és a művészetekben dől el, és ebben az olaszok és a magyarok súlyukon felül adtak hozzá a világhoz”.

Borítókép: Csák János (Fotó: MTI/Illyés Tibor) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.